Generozitatea statului după o iarnă grea. O gospodărie poate pretinde până la 5 metri steri de lemn

Când e aproape să se încheie sezonul de încălzire, iar moldovenii au numărat toată iarna câte lemne pun pe foc, statul ia măsuri generoase. Comisia Situații Excepționale a decis în ședința de astăzi să mărească limita de lemn acordată gospodăriilor. Adică, în loc de maxim 3 metri steri, o familie poate pretinde la Moldsilva până la 5 metri steri. 

Cât privește consumatorii non-casnici, aceștia pot cere de la stat până la 200 de metri ster. 

Dat fiind faptul că sezonul de încălzire e pe sfârșite, Comissia pentru Situații Excepționale a dispus și abrogarea mecanismului eliberare a lemnului de foc. Pentru iarna viitoare va fi elaborat altul. 

În același timp, CSE a decis ca de luna viitoare să fie abrogate acele prevederi ale Comisiei care se refereau la eliberarea autorizațiilor pentru tăieri în fondul forestier și în vegetația forestieră din afara fondului forestier. 

Legat de energetică, membrii Comisiei au decis, tot în ședința de azi, să permită Energocom să negocieze și să încheie contracte de cumpărare a energiei electrice necesare, în perioada aprilie – septembrie 2023. Tot azi, CSE a hotărât să scutească Termoelectrica de plata TVA pentru păcura achiziționată, în volum de până la 132 mii de tone.


Preluat de la: Publika.md