Oleg Serebrian, despre presupusul atentat asupra delegației OSCE: Își doresc limitarea prezenței diplomaților în regiune

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, crede că anunţul despre presupusul atentat asupra unei delegaţii a OSCE a fost făcut de autorităţile separatiste cu scopul de a speria diplomaţii străini şi de a diminua prezenţa acestora în regiunea transnistreană. Serebrian a mai declarat că apar foarte multe neclarităţi vizavi de filmuleţul difuzat de presa din stânga Nistrului, iar presupusul atacator seamănă mai mult cu un actor, decât cu un terorist. 

”Poate erau supărați pe prezența OSCE în zonă, în locuri mai sensibile, în ultimii ani, în timpul exercițiilor militare sau în zona de securitate, în general. Presupunerea este că-și doresc limitarea prezenței diplomaților OSCE în regiunea transnsitreană. După această declarație, diplomați dornici să viziteze regiunea vor fi mai puțini. Știm că în repetate rânduri accesul diplomaților străini în regiunea transnsitreană s-a tot limitat. Asta este una din interpretări ale acestei schimbări de țintă care arată cam ciudat”, a declarat Oleg Serebrian. 

Vicepremierul pentru Reintegrare a reiterat că malul drept al Nistrului a solicitat informaţii despre cele două presupuse atentate teroriste. Tiraspolul, însă, a expediat doar filmuleţul video care a fost difuzat de presa din regiunea transnistreană, a mai precizat Serebrian. 

”Am urmărit secvențele video cu persoana implicată în organizarea atentatului și mi s-a părut cam degajat pentru cineva care răspunde la un interogatoriu. Parcă își avea tema pe acasă foarte bine făcută. Nu avem nicio bănuială că Ucraina ar sta în spatele acestui presupus atentat, n-ar avea Ucraina de ce să stea în spate, pentru că Ucraina are suficiente probleme în momentul de față ca să-și mai organizeze una suplimentară la hotarele vestice”, a adăugat reprezentantul Guvernului. 

Biroul de Reintegrare a mai solicitat Tiraspolului ca persoanele reţinute să fie transmise Chișinăului, unde să fie supuse investigaţiilor. În replică, reprezentantul politic din stânga Nistrului, Vitali Ignatiev, a spus că Tiraspolul nu le va preda şi că ancheta în acest sens va fi desfăşurată pe teritoriul regiunii transnistrene.

Săptămâna trecută, aşa numitele autorităţile de la Tiraspol au anunţat că au prevenit un atentat terorist al cărei ţintă era liderul separatist, Vadim Krasnoselski, dar şi alte persoane din conducerea regiunii. Peste câteva zile, au spus că lângă cetatea Tighina urma să aibă loc un alt atact terorist asupra delegaţiei OSCE, care se afla într-o vizită în regiunea transnistreană. Organizatorii ar fi fost aceeaşi. Ucraina, care este acuzată de separatişti că ar fi organizat atacurile, a negat acuzaţiile menţionând că ar fi o provocare a Rusiei. 

 


Preluat de la: Publika.md