Președintele din Turkmenistan a ridicat o statuie aurită de 6 metri în cinstea rasei sale preferate de câini

Președintele din Turkmenistan a ridicat o statuie aurită înaltă de 6 metri în cinstea rasei sale preferate de câini, informează BBC, citat de digi24.ro. Costurile acestui monument nu au fost dezvăluite.

Statuia a fost inaugurată, marți, de Gurbanguly Berdymukhamedov și înfățișează un câine din rasa Alabay. Monumentul se află într-o zonă rezidențială destinată angajaților la stat din capitala Ashgabat.

Presa locală, considerată de organizația Reporters Sans Frontieres ca fiind cea mai oprimată din lume – chiar și presa din Coreea de Nord este considerată mai liberă – a scris că statuia arată „mândria și încrederea” rasei. Soclul statuii este înconjurat de ecrane care difuzează clipuri video în care apar câini Alabay.

Rasa de câini Alabay este variantă turkmenă a unui câine ciobănesc asiatic, fiind introdusă și în patrimoniul cultural al țării.

Aceasta nu este prima dată când Berdymukhamedov și-a exprimat admirația pentru această rasă de câini. Anul trecut a fost lansată o carte dedicată rasei Alabay.

În pofida grandorii monumentului, majoritatea populației din Turkmenistan trăiește în sărăcie.

În 2015, Gurbanguly Berdymukhamedov a dezvelit o statuie în care apare el călare pe un cal, turnată în bronz și poleită cu aur de 24 de carate.

Berdymukhamedov se află la putere în Turkmenistan din 2006. El a câștigat ulterior alegerile din 2012 cu 97% din voturi, același lucru petrecându-se și în 2017.


Preluat de la: Publika.md