Presa austriacă: Guvernul Austriei ar putea să cadă după veto-ul împotriva României

Decizia guvernului austriac de a se opune aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen ar putea duce la prăbușirea coaliției de guvernare de la Viena, scrie publicația Kronen Zeitung din Austria, citată de Digi24. Conform acesteia, diviziunile profunde din interioriul guvernului austriac sunt tot mai puternice, acum, după veto-ul Austriei. 

Conform informațiilor din presa austriacă, Partidul Verzilor, una dintre formațiunile care compun coaliția de guvernare de la Viena, nu a susținut veto-ul impus de cancelarul Nehammer, în Consiliul JAI și este extrem de nemulțumită de această decizie.

„Deşi vicecancelarul Werner Kogler şi liderul Verzilor, Sigi Maurer, au rămas tăcuţi, vineri, au trimis-o, în schimb, pe ministra justiţiei, Alma Zadic, să îşi exprime nemulţumirea. Aceasta a subliniat, la Bruxelles, că partidul său nu a susţinut veto-ul”, scrie publicația austriacă.

Conform Kronen Zeitung, vicecancelarul Kogler, din Partidul Verzilor, a încercat să-l convingă pe ministrul de interne Karner, membru al formațiunii conservatoare OeVP, să găsească soluții de compromis, însă nu s-a ajuns la niciun consens.

Totuși, Verzii au încercat să evite asumarea responsabilității pentru această decizie a guvernului din care fac parte – într-o postare pe Twitter, unul dintre reprezentanții acestora, Michel Reimon, a susținut că „fiecare ministru a fost liber în decizia luată la Bruxelles” și că Verzii nu au avut nicio influență asupra cancelarului.

Reimon a spus, de asemenea, că speră ca decizia să poată fi reparată în cadrul unei alte coaliții. Cu toate acestea, el a subliniat că această decizie nu este un motiv pentru ruperea coaliției și pentru convocarea de noi alegeri.

„Din păcate, a trebuit să se recurgă la astfel de metode pentru a fi auziţi la Bruxelles”, este scuza invocată de guvernul Austriei pentru veto-ul său neașteptat. În plus, conservatorii spun că nu înţeleg care este „motivul acestei surescitări”, deoarece şi Olanda a votat împotriva României și Bulgariei, mai scrie publicația austriacă.

De altfel, presa austriacă mai scrie că ministrul de externe, Alexander Schallenberg, a apărat refuzul Austriei faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen, sugerând că guvernul de la Viena a fost nevoit să recurgă la acest gest pentru a se face auzit în forurile europene – „Noi nu suntem un stat care blochează şi pune veto-uri.

Este mai degrabă un strigăt de ajutor”, a spus el. Austria nu a blocat aderarea României şi Bulgariei la Schengen, ci doar „nu a vrut să se facă acum”, a explicat Schallenberg într-un interviu acordat, vineri, canalului TV Puls24.

Oficialul austriac mai susţine că guvernul său a vrut chiar să scoată subiectul Schengen de pe ordinea de zi a Consiliului JAI şi să se vorbească din nou despre asta peste şase luni.

El a negat, însă, că acest veto are de-a face cu alegerile locale din Austria Inferioară, unde partidul său a pierdut teren în favoarea extremiștilor de dreapta, care au poziţii radicalizate faţă de imigraţie. În acelaşi timp, el a criticat reacţia României, pe care o consideră prea „emotivă”, după ce, joi, MAE de la București l-a rechemat în ţară pe ambasadorul din Austria, Emil Hurezeanu.


Preluat de la: Publika.md