Grivna ucraineană va fi scoasă din circulație în Herson, de la începutul anului viitor

Autoritățile instalate de ruși la conducerea zonelor ocupate din regiunea Herson au anunţat sâmbătă că au început să schimbe moneda ucraineană, grivna, aflată în circulaţie la nivel local, în ruble ruseşti, urmând ca de la 1 ianuarie anul viitor, aceasta să fie definitiv retrasă în aceste teritorii, relatează Agerpres.

„Pentru a fi mai comod rezidenţilor şi a permite o integrare mai uşoară a regiunii în spaţiul economic rusesc, în această săptămână, băncile din regiunea Herson au început operaţiunile de schimb valutar”, a spus Andrei Peretonkin, şef al sucursalei locale a băncii centrale ruse, într-un mesaj video publicat pe Telegram de administraţia de ocupație.

Anterior, administraţia instalată de Moscova anunțase că atât rubla, cât şi grivna vor fi acceptate în regiunea Herson.

Cea mai mare parte a regiunii Herson a fost ocupată de forțele ruse încă din primele zile ale campaniei militare a Moscovei în Ucraina, iar apoi a fost anexată la Rusia în luna septembrie, în urma unui referendum „de fațadă” condamnat vehement de Ucraina şi ţările occidentale.

La mai puţin de două luni după aceea, trupele ruse s-au retras din oraşul Herson – reședința regiunii cu același nume – sub presiunea unei puternice contraofensive ucrainene, deși controlează în continuare cea mai mare parte a teritoriului regiunii.


Preluat de la: Publika.md