Istoria sărbătorii: Prima ediţie a Zilei Naţionale a Vinului a fost organizată în 2002

Ziua Naţională a Vinului a devenit de-a lungul timpului principala sărbătoare care pune în valoare tradiţia milenară, recunoscută în ţară şi peste hotarele ei. Deja de 19 ani, cei mai buni vinificatori din Moldova îşi prezintă rodul muncii în cadrul evenimentului. Astfel, în primul weekend al lunii octombrie, sute de turişti vin din diferite colţuri ale lumii pentru a gusta din licorile noastre şi a petrece alături de moldoveni.

Pentru prima dată sărbătoarea vinului a fost instituită prin hotărârea Parlamentului din 26 decembrie 1990. Totuşi prima ediţie a fost organizată în 2002, la iniţiativa fostului președinte Vladimir Voronin. Un an mai târziu, Parlamentul a stabilit un regim preferenţial de vize pentru turiştii dornici să participe la eveniment.

Tot în 2003, Banca Națională a Moldovei a scos, în 3 mii de exemplare, o monedă comemorativă dedicată sărbătorii. De-a lungul anilor, aceasta a avut loc, de cele mai multe ori, în Piața Marii Adunări Naționale şi a inclus diverse concursuri. În 2015,

„Ziua Vinului” a fost marcată pentru prima dată într-un format nou, când cele mai importante vinării au invitat oaspeții acasă.

Iar în anul 2018 evenimentul a fost sărbătorit nu doar în ţara noastră, dar şi peste Prut. Atunci, în premieră, mai mulţi vinificatorii din Moldova au mers să îşi promoveze producţia la Snagov.

Doar anul trecut sărbătoarea a adunat peste 70 de mii de oameni, iar în PMAN au fost prezenţi cei mai mulţi vinificatori, 68 la număr. Aceştia au reuşit să vândă peste 80 de mii de sticle cu licoarea lui Bachus.


Preluat de la: Publika.md