Vânătorii, „mărul discordiei” între actualul şi ex-ministrul Mediului. Lazarencu: Sunt percepuți ca distrugători, dar au un rol crucial în ecositem. Cantaragiu: Regretabil

„Am avut onoarea să particip la cel de-al al XIX-lea Congres al Vânătorilor și Pescarilor din Moldova (SVPM).

Le-am spus celor prezenți, în special noii conduceri că este esențial să schimbăm percepția societății asupra vânătorilor și pescarilor. Prea des, aceștia sunt percepuți ca distrugători ai faunei, când, de fapt, ei au un rol crucial în conservarea și menținerea echilibrului în ecosistemele noastre.

În această direcție, este important ca Asociația Vânătorilor și Pescarilor să controleze mai bine procesele interne pentru a preveni și a combate orice activitate ilegală ce afectează fauna sălbatică. De asemenea, am menționat că inspectorii din cadrul Inspectoratului pentru Protecția Mediului vor fi mult mai prezenți în teren pentru a asigura respectarea legii și a contracara orice formă de braconaj. Doar prin respectarea legislației și a principiilor etice putem demonstra că suntem aliați ai naturii și nu adversarii săi”, a scris Sergiu Lazarescu.

„Este regretabil când un ministru al Mediului, participând la un congres al vânătorilor, învinuiește poporul că nu-i iubește.

Igor Dodon este vânător și membru a societății vânătorilor. Există un video din 2021, cu el împușcând cu cruzime mistreți aflați în țarc.

În Pădurea Domnească, rezervație științifică, a fost organizată vânătoare boierească cu o vânători-judecători, vânători-procurori, vânători-polițiști. Acolo a murit un om și totul a fost mușamalizat până la urmă.

Mulți dintre vânători sunt judecători, procurori, polițiști, deputați, politicieni, etc.

Costurile de întreținere a fondului cinegetic sunt peste 6-7 mil. lei pe an. Bani investiți de stat, prin întreprinderile silvice de stat. Costul unei partide de vânătoare, după calculele mele din 2021 este de peste 10.000 lei, la prețurile de atunci. Acum cred că sunt mult mai mari. Cheltuieli acoperite din bugetul de stat și de întreprinderile silvice, adică de cei care muncesc și plătesc impozite la stat.

Cât întorc vânătorii statului înapoi pentru această distracție? Biletul de vânătoare – 3000 lei/zi și autorizația de vânătoare – 2500 lei/mistreț + primesc carnea și trofeul gratuit. Adică, vânătorii întorc statului mult mai puțin, decât cât statul investește în această distracție. De ce?

În concluzie, oamenii care muncesc și plătesc impozite la stat sunt din nou fraieriți și încă și trebuie să-și „schimbe percepția” și să-i iubească pe cei care-i fraieresc”. a scris Iuliana Cantaragiu.

Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a depus pe 14 martie jurământul de învestire, în prezența președintei Maia Sandu, și a prim-ministrului Dorin Recean. Acesta a fost numit în funcție după demiterea Iordancai-Rodica Iordanov.

Deputatul PAS Sergiu Lazarencu, cel care a preluat funcția de ministru al Mediului, nu pare să aibă vreo tangență cu domeniul pe care îl va administra. Potrivit site-ului PAS, Lazarencu are studii de licență, a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova și a fost director comercial și manager al unei companii private.


Preluat de la: Unimedia.info