Va scădea tariful la gaz? Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, PRECIZĂRI

Întrucât ANRE este instituția responsabilă de stabilirea tarifului la gaz, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, menționează că o eventuală reducere a tarifului de gaz ar putea avea loc doar după ce agenția va analiza toate costurile ce țin de achiziția, transportare, distribuția și furnizare a gazului către consumatori.

„Voi veni cu recomandarea către ANRE să analizeze în cel mai scurt timp aceste date și să decidă dacă sunt premise de reducere a tarifului. Pâna la acel moment, Guvernul oferă compensații pentru a ajuta oamenii sa treacă cu bine de această iarnă. Vreau să vă asigur că țara noastră este asigurată cu gaz”, a subliniat Andrei Spînu.

Totodată, ministrul Infrastructurii a precizat că, din data de 20 octombrie 2022 și până pe data de 10 ianuarie 2023 au fost organizate peste 100 de runde de licitații pentru a cumpăra gaz la prețuri avantajoase.

Andrei Spînu a explicat în ce mod Energocom organiza licitațiile și cum erau monitorizate aceste procese.

„În primăvara anului trecut, Energocom a precalificat un șir de companii pentru achiziția de gaz (7 companii). În fiecare zi, Energocom trimitea cererea de preț pentru acele companii și primea oferte. Erau selectate ofertele cu cel mai mic preț. La toate licitațiile au fost invitate PG, CNA, SIS, Reprezentanți din societate civilă, Serviciul Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Secretariatul Comunității Energetice, Corpul de control al Prim-ministrului, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerul Justiției, Agenția Proprietății Publice. Pe tot parcursul timpului s-a asigurat transparență maximă a procesului”, a subliniat Spînu.

 

Din motive de securitate, precum notează Andrei Spînu, stocurile de gaze pe care le deține țara noastră nu vor fi anunțate public.

Toate datele vor fi făcute publice după ce vor fi depășite toate riscurile de securitate, a spus ministrul, precizând doar că prețul mediu de achiziție a gazului a fost de 965 de euro pentru mia de metri cubi.

„Avem suficiente stocuri pentru a trece cu bine de această iarnă. Energocom va continua să cumpere gaz de pe piețele internaționale”, a conchis Andrei Spînu.

 


Preluat de la: Publika.md