Turcia vrea să fie implicată în procesul de monitorizare a acordului de încetare a ostilităţilor din Nagorno Karabah

Turcia vrea să fie implicată în procesul de monitorizare a acordului de încetare a ostilităţilor din Nagorno Karabah. În timpul unei discuții telefonice, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a discutat cu omologul său azer, Ilham Alyiev despre instituirea unui centru comun de observare.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Turcia nu e parte a acordului semnat de Armenia, Rusia şi Azerbaijan, iar respectivul centru de monitorizare nu va fi amplasat în provincia Nagorno Karabah.

Intenţia Turciei, care şi-a exprimat sprijinul – inclusiv militar – pentru Azerbaijan în timpul conflictului cu Armenia, a stârnit îngrijorarea Uniunii Europene. Ministrul francez de Externe a îndemnat autorităţile de la Ankara să accepte condițiile armistițiului, în caz contrar, Turcia ar putea fi sancţionată.

Reprezentantul Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell a salutat încetarea ostilităţilor în Karabahul de Munte. Decizia de încetare a focului a fost primită cu satisfacţie și de ONU și de Statele Unite.

În urma violențelor izbucnite la Erevan după semnarea acordului, șase oameni au fost reținuți. Iar un grup de necunoscuţi a vandalizat sediul Fundaţiei Soros.

Protestele continuă și astăzi în capitala Armeniei, unde peste 100 de oameni au fost reținuți.


Preluat de la: Publika.md