Toaletă de 23 de milioane de dolari, în cosmos!

NASA va trimite în spațiu, pe Stația Spațială Internațională, o toaletă în valoare de 23 de milioane de dolari, scrie BBC. Spre deosebire de modelele anterioare, noul sistem a fost conceput pentru confortul femeilor astronauți.

Toaleta de 23 de milioane de dolari (17,8 milioane de lire sterline) aspiră dejecíile din corp. NASA a anunțat că „sistemul de vid” al toaletei a fost conceput pentru confortul femeilor astronauți, spre deosebire de modelele anterioare.

Rachetă care transporta toaleta trebuia să fie lansată, joi de pe insula Wallops, Virginia. Dar misiunea a fost întreruptă cu mai puțin de trei minute înainte de decolare din cauza dificultăților tehnice.

Toaleta folosește un sistem pentru a aspira dejecțiile din corp, într-un mediu cu gravitație zero. Pentru intimitate, toaleta este situată în interiorul unei cabine – la fel ca într-o baie publică de pe Pământ. Cântărind 45 kg și cu o înălțime de 71 cm, toaleta este cu 65% mai mică și cu 40% mai ușoară decât cea utilizată în prezent.

Toaleta poate procesa și recicla urina ca apă potabilă pentru astronauți. Astronautul Jessica Meir, a glumit pe seama noului sistem, afirmând că „o cafea băută astăzi este și cafeaua de mâine”.

 


Preluat de la: Publika.md