Studiu: Fiecare al şaselea moldovean intenţionează să părăsească țara în următoarea jumătate de an

Fiecare al 6-lea moldovean susţine că intenționează să părăsească țara în următoarele șase luni. Oamenii vor să plece peste hotare pentru un trai mai bun. Asta arată rezultatele unui studiu realizat luna trecută de IDIS „Viitorul”.

Dacă acum doi ani cei mai mulţi plecau din cauza sărăciei, în prezent sunt cu gândul la ducă şi persoanele cu venituri mari. Chiar dacă au case, afaceri, maşini şi sunt mulţumiţi de nivelul de trai, 40 la sută dintre moldoveni vor să emigreze, pentru că își doresc servicii medicale de calitate și sistem educațional mai bun, dar şi ca să scape de corupție.

Şi mulţi tineri de la sate vor să plece din ţară. Ei sunt nemulţumiţi că nu au loc de muncă stabil şi nu au şansa de a-şi organiza viaţa după bunul plac. Iar cei care lucrează spun că au un salariu care nu le acoperă necesităţile.

Îşi doresc să plece şi aproape 40 la sută dintre cetăţenii trecuţi de 45 de ani, pentru că nu văd perspective de dezvoltare în ţară.

Sondajul mai arată că aproape 18% dintre moldoveni declară că intenționează să se stabilească în străinătate în următoarea jumătate de an.

Potrivit estimărilor, peste 36 de mii de cetățeni au ales să locuiască în altă țară.


Preluat de la: Publika.md

 Fără categorie