Situaţie ÎNGRIJORĂTOARE în Capitală, unde numărul bolnavilor de COVID este în creştere. Ce intenţionează să facă specialiştii în sănătate

Situaţie îngrijorătoare în Capitală. În ultimile săptămâni se atestă o creştere semnificativă a numărului de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, iar zilnic sunt confirmate peste 150 de persoane. În aceste condiţii, specialiştii în sănătate vor să reprofileze secţiile a două spitale, unul din Chişinău şi altul raional, pentru a evita suprasolicitările şi încărcarea personalului medical. Anunţul a fost făcut în timpul conferinţei săptămânale de la Ministerul Sănătăţii.

În Capitală va fi reprofilat Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”.

„Va putea spitaliza, fiind încadrată în COVID, atât cazurile medii, cât şi cazurile extrem de grave, deoarece are în componenţa sa deja două secţii de terapie intensivă cu capacitatea a câte 18 paturi fiecare”, a declarat Svetlana Lupu, șefa Direcției politici în domeniul asistenței medicale spitalicești, MSMPS.

Nu este clar însă ce spital raional intenţionează să reprofileze specialiştii.

„Am identificat deja o instituţie, un spital raional care va fi încadrat în asistenţa medicală COVID-19, dar aici vorbim despre pacienţi cu o însănătoșire clinică”, a menţionat Svetlana Lupu.

În prezent se atestă şi o criză de personal pentru recoltarea mobilă a probelor la COVID.

„Încercăm să găsim modalitatea de a mări numărul echipelor de prelevare mobilă, încercăm să facem faţă lucrurilor ca să reuşim să descărcăm capacitatea spitalelor”, a precizat Marina Golovaci, secretar de stat, MSMPS.

În timp ce responsabilii în sănătate relatau despre situaţia gravă din Capitală şi îndemnau oamenii să fie responsabili şi să asculte recomandările specialiştilor, niciunul dintre cei prezenţi la conferinţă nu a purtat mască.

„Chemăm încă odată la responsabilitate, la respectarea acelor recomandări care vin din partea lucrătorilor medicali. Ne dăm bine seama că populaţia cu adevărat a obosit, dar eu aş chema să ne gândim şi la lucrătorii medicali care într-un regim continuu sunt la straja sănătăţii şi a vieţii cetăţenilor”, a declarat Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Solicitată telefonic, consilierul ministrului, Cristina Stratulat, a precizat că participanții la conferințele săptămânale nu poartă mască deoarece este respectată distanța socială. Ea susţine că masca de protecție este obligatorie în transportul public, în magazine, centre comerciale și în situațiile în care nu poate fi respectată distanța socială de cel puțin un metru.


Preluat de la: Publika.md