Scrisoare oficială. BEMOL reclamă public implicarea BERD în litigiul dintre doi asociaţi ai companiei care operează Portul Giurgiuleşti

Compania „BEMOL Retail” SRL reclamă public implicarea nefondată a biroului din Moldova al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în litigiul dintre doi asociaţi ai companiei care operează Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti. În scrisoarea adresată preşedintelui interimar al BERD, Jürgen Rigterink, reprezentanţii BEMOL menţionează că implicarea instituţiei financiare în procesele judiciare ale BEMOL cu fostul administrator al companiei, Thomas Moser, subminează eforturile legale ale statului moldovenesc pentru asigurarea unui proces echitabil și încalcă principiul autorității lucrului judecat, care rezultă din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Scrisoarea remisă presei vine după ce șeful oficiului local al BERD a criticat o decizie a Curţii de Apel Chişinău prin care s-a interzis un transfer de bani de la operatorul portului către un asociat olandez.

În scrisoarea deschisă, reprezentanții companiei Bemol se arată îngrijoraţi de recenta declarație a șefului oficiului BERD în Moldova, Angela Sax, care a criticat decizia judecătorească defavorabilă lui Moser, despre care a susţinut că ar putea afecta climatul investițional din Moldova. BEMOL califică poziţia BERD drept stranie şi inexplicabilă. 

„O astfel de intervenție publică depășește în mod flagrant regulile democratice de lobby și prezintă riscuri de deteriorare a imaginii și intereselor financiare ale Băncii, iar intervențiile publice ale unui oficial BERD ar putea submina funcționarea și situația financiară a portului, dăunând tuturor părților, inclusiv BERD”, se arată în adresarea BEMOL.

Am încercat să obținem un comentariu din partea directorului oficiului local al BERD, Angela Sax, însă un reprezentant al instituţiei ne-a spus să expediem o solicitare în scris, la care nu am primit un răspuns până la această oră.

Reprezentanţii BEMOL mai reclamă faptul că recent mai multe modificări legislative au trecut prin Guvern şi Parlament într-o manieră dubioasă şi netransparentă, iar noile reglementări ar putea fi folosite în litigiu de către Moser. Contactat de postul nostru de televiziune, consilierul premierului, Nicolae Eşanu, a declarat că nu a citit scrisoarea şi a refuzat să facă vreun comentariu. De asemenea, reprezentanții Ministerului Economiei, cărora le-a fost expediată scrisoarea, ne-au spus că nu se pot expune pe marginea subiectului.

De notat că unele dintre modificările legislative la care se referă BEMOL, şi anume Legea cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor, au fost criticate de ambasadorul UE în ţara noastră, Peter Michalko, care consideră că standardele în domeniu nu pot fi modificate, iar deciziile au fost luate netransparent.

Anterior, Thomas Moser, proprietarul companiei care operează portul Giurgiuleşti a declarat că decizia Curţii de Apel privind blocarea transferului de bani către un asociat olandez reprezintă o expropriere ilegală a investitorului şi afectează interesele economice ale BERD, care ar fi urmat să beneficieze de aceşti bani, în calitate de creditor al portului. Litigiul dintre BEMOL şi Thomas Moser în privinţa drepturilor de proprietate asupra companiei care administrează portul Giurgiuleşti datează din 2011.


Preluat de la: Publika.md