Președinta Maia Sandu va dona premiul „Robert Blum pentru Democrație 2024”, decernat, astăzi, la Leipzig

„Acest premiu nu este doar o recunoaștere a eforturilor mele, dar și o dovadă a rezilienței și determinării cetățenilor Republicii Moldova în calea spre democrație”, a spus Președinta.

„Președintele Steinmeier, după întrevederea de ieri cu șefa statului, la Berlin, a afirmat: „În vremuri în care războiul a revenit în Europa și când democrația liberală trebuie să se afirme pe plan intern și extern, conduceți țara cu încredere și curaj. Fie ca acest Premiu să vă dea putere să vă continuați angajamentul pentru o Moldovă democratică și europeană”.

Premiul „Robert Blum pentru Democrație” este oferit la fiecare doi ani personalităților care s-au remarcat în promovarea drepturilor omului și democrației. Robert Blum a fost un politician german din secolul al XIX-lea, care a luptat pentru unificarea Germaniei, pentru justiție și libertate.

Șefa statului se află într-o vizită de lucru în Germania, în perioada 17-18 mai, unde a avut întâlniri cu oficiali  ai Germaniei, inclusiv, Președintele Steinmeier, cancelarul Olaf Scholz și Președinta Bundestagului, Bärbel Bas. De asemenea, vineri s-a văzut cu comunitatea de moldoveni din Berlin și urmează să discute azi și cu conaționalii din Frankfurt pe Main”, se arată în comunicatul emis de Președinția Republicii Moldova.

Președinta Maia Sandu va dona unei organizații de caritate din Republica Moldova suma de 25.000 de euro ce însoțește Premiul Leipzig Robert Blum pentru Democrație, cu care a fost onorată de orașul Leipzig.

Președinta Maia Sandu a donat și Premiul „Timișoara pentru Valori Europene”.

Centrul Național Anticorupție (CNA) a pus punct pe scandalul cu premiul Maiei Sandu de 30 000 de euro din Timișoara. 

Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a venit cu o reacție privind scandalul în jurul premiului de 30 de mii de euro, acordat președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, după ce Timișoara a apărut pe un cont oficial al Ministerului de Afaceri Externe al Rusiei. „Noi încă nu am virat acești bani, dar deja sunt discuții. Atacul Rusiei doar dovedește cât de bine a fost aleasă laureata”, a menționat acesta.

Premiul de 30 000 de euro oferit președintei Maia Sandu „este o sfidare a bunului simț”. Cel puțin așa afirmă juristul Ion Dron, care mai spune că astfel de situații nu sunt admisibile într-un stat civilizat. „Trebuie să mulțumim celui care i-a dat acest cadou, pentru că i-a trădat esența actualei președinte, percepută drept zeița dreptății”, a declarat Dron.

Președinta Maia Sandu este prima laureată a Premiului Timișoara pentru Valori Europene, premiu dotat cu 30.000 Euro. Șefa statului a primit distincția, în timp ce se afla la Timișoara, la invitația primarului Dominic Fritz, în perioada 12-13 ianuarie 2024.

„Banii nu sunt cadouri admisibile. Nu au voie să primească așa cadouri demnitarii de stat. Orice oferire de bani funcționarului public este un act de corupție”, a declarat fosta vicedirectoare CNA, Cristina Ciubotaru, cu referire la premiul oferit.

Deputata PAS Olesea Stamate președinta Comisiei Juridice a Parlamentului, afirmă că demnitarii de stat nu au dreptul să primească bani – sub nicio formă, fie că e cadou, premiu sau alte intenții, legea le interzice să-i primească.

Totodată, Ion Cristoiu, jurnalist, scriitor și analist politic român, a declarat că premiul de 30 de mii de euro, acordat președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, de primarul Timișoarei, Dominic Fritz, este „cea mai mare afacere penală publică din România”.


Preluat de la: Unimedia.info