Rusia a început ample exerciții militare în zona Mării Negre

Rusia a început luni exerciţiile strategice „Caucaz-2020”, la care participă peste 80.000 de persoane în centrele de antrenament din sudul Federaţiei Ruse, inclusiv în Marea Neagră, a anunţat Ministerul rus al Apărării, potrivit Agerpres.

Peste 10 batalioane echipate cu sisteme antiaeriene S-300, S-400 şi tunuri antiaeriene Panţir-S vor asigura protecţia aeriană a exerciţiilor Caucaz-2020, conform ministerului, care adaugă că la aceste aplicaţii vor participa unităţi şi structuri de suport logistic şi tehnic, formaţiuni de apărare antiaeriană, forţe maritime (între care Flota rusă din Marea Neagră), precum şi forţe ale Gărzii Naţionale ruse (Rosgvardia) şi ale Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă.

Instituţia de apărare rusă menţionează că a luat o astfel de decizie pe baza experienţei acumulate de militarii ruşi în cadrul conflictelor moderne, inclusiv în Siria. De asemenea, ministerul a planificat ca la aceste exerciţii să se acorde atenţie creării unei situaţii complexe pentru utilizarea maximă a capacităţii armelor şi echipamentelor militare în orice moment al zilei, desfăşurării unor acţiuni de luptă la distanţă mare de forţele principale, efectuării unor raiduri în adâncul teritoriului unui presupus inamic, apărării de coastă.

Totodată au fost mobilizate avioane de vânătoare Su-27 şi Su-30SM din cadrul Districtului militar Sud (care cuprinde Crimeea şi litoralul rusesc al Mării Negre) pe aeroporturile militare din Crimeea, regiunile Krasnodar, Stavropol şi Rostov (sudul Rusiei).

Ca parte a exerciţiilor, Su-27 şi Su-30SM „vor trebui să simuleze interceptări ale unor ţinte aeriene, să execute operaţiuni de acoperire a avioanelor de atac, precum şi să efectueze atacuri asupra unor ţinte la sol”, indică Ministerul rus al Apărării în comunicat.

La manevre vor participa de asemenea militari din Armenia, Belarus, China, Myanmar şi Pakistan. Numărul contingentului străin nu depăşeşte 1.000 de persoane. În calitate de observatori vor participa reprezentanţi ai Azerbaidjanului, Indoneziei, Iranului, Kazahstanului, Tadjikistanului şi Sri Lankăi.

Exerciţiile „Caucaz-2020” se vor încheia la 26 septembrie şi vor fi supervizate de şeful Statului Major al Forţelor armate ruse, generalul Valeri Gherasimov, conform agenţiei de presă citate.


Preluat de la: Publika.md