PUBLIKA REPORT. COVID-19, la o închisoare din Chişinău

Doi deținuți de la penitenciarul numărul 13 au fost internați la Institutul de Medicină Urgentă cu COVID-19. Bolnavii sunt din aceeași, iar starea unuia este gravă, potrivit directorului Institutului de Medicină Urgentă.

Avocatul unuia dintre deținuți acuză Administrația Națională a Penitenciarelor de neglijență pentru că a testat deținutul la o săptămână după apariția primelor simptome. În replica, cei de la ANP afirmă, într-un comunicat de presă, că deținutul s-ar fi infectat de la avocata sa în timpul proceselor de judecată şi că au acționat conform protocolului național pentru COVID-19.

Într-un raport despre situația din locurile de detenție, Oficiul Avocatului Poporului menționa buna-organizare în sistemul penitenciar pentru preîntâmpinarea infecției cu noul coronavirus. 

Cum a fost posibilă apariția acestor două cazuri de boală la penitenciarul N13 şi care sunt riscurile răspândirea virusului în închisori, aflăm de la avocatul Gheorghe Malic, Vladimir COJOCARU, director interimar ANP, Alexandru ZUBCO, șeful Direcției prevenirea torturii a Oficiului Avocatului Poporului, şi Angela OTEAN, colonel de justiție în rezervă.


Preluat de la: Publika.md