Proiectul de lege privind carantina şi izolarea, aprobat de Camera Deputaţilor din România

Proiectul de lege privind carantina şi izolarea a fost aprobat de Camera Deputaţilor din România. 266 dintre aleşi au votat pentru, iar 11 împotrivă. Documentul prevede că izolarea va fi obligatorie pentru toţi bolnavii, la spital sau la domiciliu. Cei care nu vor respecta aceasta regulă, vor fi amendaţi şi plasaţi în carantină instituționalizată pe cheltuială propria.

Totodată, tratamentul poate fi refuzat de către bolnavi, în scris. Proiectul mai prevede că medicii vor fi detaşaţi obligatoriu, pe o perioadă de cel mult 30 de zile. Ulterior, ordinul nu poate fi prelungit fără acordul persoanei în cauză. După votul din Camera Deputaţilor, documentul trebuie aprobat de Senat şi trimis spre promulgare preşedintelui României.

Guvernul a înaintat Parlamentului acest proiect de lege după ce, sâmbăta trecută, Curtea Constituțională de la București a stabilit că impunerea carantinei şi a autoizolării obligatorii nu poate fi făcută prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege. În urma deciziei, peste o mie de pacienți asimptomatici au fost externați la cerere.

În același timp, mii de persoane au părăsit centrele de carantină în care erau plasate.


Preluat de la: Publika.md