Partidul "ŞOR" se plânge că nu-şi poate deschiude un cont bancar pentru alegerile prezidenţiale

 

Partidul Politic „ȘOR” acuză organele de stat de crearea unui precedent periculos pentru activitatea partidelor politice în campania electorală, după ce la mijlocul lunii iunie Partidul Șor a primit o notificare din partea Victoriabank, în care a fost anunțat despre rezilierea contractului privind acordarea serviciilor bancare, fără a oferi careva explicații.

Potrivit juristului Partidului „ȘOR”, Dumitru Cazac, notificarea a fost contestată în instanța de judecată, iar instanța a emis o încheiere prin care Victoriabank era obligată să continue să deservească conturile partidului până la emiterea unei hotărâri definitive.

„În pofida acestei hotărâri, până în prezent Victoriabank nu se confoarmează, invocând faptul că au închis deja conturile. În hotărârea instanței de judecată nu se vorbește despre conturi, dar despre continuarea deservirii activității Partidului de către bancă. Chiar dacă conturile care au fost deschise anterior sunt deja închise, este necesar ca instituția bancară să deschidă alte conturi și să continue deservirea. Se pare însă că pentru această bancă hotărârea instanței nu este lege”, a spus Dumitru Cazac. 

Partidul Politic „ȘOR” s-a adresat tuturor băncilor din țară pentru a deschide un cont, însă până în prezent au primit patru refuzuri, iar celelalte bănci nu au expediat vreun răspuns. 

„Se pare că băncile intenționat tergiversează oferirea unui răspuns. Partidul „ȘOR” s-a adresat la Comisia Electorală Centrală, care a redirecționat demersul către Banca Națională. BNM ne-a spus că nu au prerogativa de a penaliza băncile pentru neexecutarea obligațiilor. Prin urmare, constatăm că organele de stat creează un precedent periculos, prin care un partid politic parlamentar nu își poate desfășura activitatea, iar candidatul acestui partid este în condiții inegale față de ceilalți concurenți electorali la alegerile prezidențiale”, a declarat juristul Partidului ȘOR, Dumitru Cazac. 

Deputatul Denis Ulanov a declarat că Partidului „ȘOR” și candidatului său le sunt încălcate drepturile și sunt create condiții inegale de participare în procesul electoral. 

„Cum putem explica această pasivitate a CEC și BNM decât printr-o conspirație a instituțiilor de stat pentru a bloca procesul electoral în care Partidul „ȘOR” joacă un rol activ? De facto, CEC și BNM contribuie la încălcarea drepturilor și competiției politice în procesul electoral”, a declarat Denis Ulanov.

CEC și BNM deocamdată nu a oferit reacții la aceste acuzații. 


Preluat de la: Publika.md