Medicul Iacob Păpuşoi din Cimişlia a fost condus pe ultimul drum

Medicul Iacob Păpuşoi din Cimişlia a fost condus astăzi pe ultimul drum. De dimineaţă, prietenii şi rudele au venit la Cimitirul Central să-şi ia rămas de la el. El a murit vineri, la cinci zile după decesul soţiei, Maria Păpuşoi, care, la fel, a decedat în urma complicaţiilor provocate de COVID-19. Ambii soţi au activat în sistemul medical mai bine de patru decenii.

Iacob Păpuşoi, în vârstă de 66 de ani, a fost diagnosticat pozitiv în data de 21 iulie. Peste trei zile, aceeaşi veste proastă a primit-o şi soţia lui. În câteva zile, povestea s-a repetat şi în cazul altor membri de familie care, din fericire, s-au vindecat. Fratele bărbatului, Ion Păpuşoi, spune că ambii soţi s-au infectat de la un fiu de-al lor.

„Pe lângă ei au fost diagnosticaţi pozitiv toată familia, trei feciori, două nurori, doi nepoţi, şi încă alţii, toţi au fost internaţi în spital. 13 persoane”, a spus fratele victimei, Ion Păpușoi.

După câteva zile de la internare, starea bărbatului s-a agravat şi a fost transferat la Spitalul Republican, în secţia Terapie Intensivă.

Sora victimei care locuieşte în preajmă susţine că ultimile zile din viaţă au fost un calvar.

„Mi-a spus că este foarte cald în salon, apa este clocotită. Este foarte greu să stai în spital, ca la închisoare, nici la balcon nu ai ocazia să ieși, cu acele condiții care sunt”, a spus sora victimei, Elena Păpușoi.

A suportat chinuri groaznice şi soţia medicului, Maria Păpuşoi, a cărei stare de sănătate era gravă de la debutul bolii. Ea s-a stins din viaţă în data de 9 august. Bărbatul era încă în stare stabilă, motiv pentru care rudele voiau să-l ducă la tratament în Germania.

„Am încercat să-l ducem pe frate în Germania la tratament, autorităţile de acolo ne-au permis, însă din cauza birocraţiei de la noi din ţară, a durat mult timp pentru a aduna toate actele necesare, iar după a fost prea târziu”, a spus fratele victimei, Ion Păpușoi.

„Foarte bun medic, o soră la fel de bună, avea grijă de noi celelalte surori, suntem patru în total, mă suna în fiecare zi, de patru, cinci ori”, a spus sora victimei, Nina Tambur.

Rudele spun că din cauza COVID-19, timp de câteva săptămâni, au trăit un adevărat coşmar.

„Este o durere imensă, nu ne-am gândit la aşa ceva, nu am mai văzut aşa ceva, atât de rapid boala asta nemiloasă le-a curmat vieţile”.

„E o tragedie mare, într-adevăr, nu ne-am aşteptat că amândoi odată vor pleca din viaţă”.

„Au lucrat în medicină 40 de ani, zi şi noapte. Noaptea erau chemaţi la spital, pe nimeni nu refuzau, au salvat cu viaţă pe mulţi, au tratat oameni, însă pe ei nimeni nu i-a putut salva”.

Iacob Păpuşoi a fost mai bine de 20 de ani medic traumatolog la Spitalul din Cimişlia, iar alte două decenii a fost preşedinte al Comisiei de Expertiză a Vitalităţii Muncii din raion. Din 2018, el nu a mai activat în domeniu.

Soţia lui, Maria Păpuşoi, lucra la Spitalul Ministerului Sănătăţii. Înainte de asta, timp de 40 de ani, a fost pediatru la Spitalul din Cimişlia. Până acum, 30 de cadre medicale au decedat din cauza complicaţiilor provocate de COVID-19.


Preluat de la: Publika.md