CNA propune finalizarea urmăririi penale în cadrul dosarului privind privatizarea "Casei Presei"

Centrul Național Anticorupție propune finalizarea urmăririi penale în cadrul dosarului privind privatizarea „Casei Presei”. Mai exact, este vorba despre ancheta care, potrivit unor investigații jurnalistice, l-ar viza pe actualul lider al PDM, Pavel Filip. Solicitarea CNA a fost trimisă la Procuratura Anticorupție. Informația a fost confirmată pentru Publika TV de către șeful interimar al instituției, Sergiu Gavajuc. El a mai menționat că nu poate să ne ofere alte detalii din motiv că ancheta este încă în desfășurare.

Am încercat să obţinem mai multe amănunte despre dosarul privind privatizarea „Casei Presei”, care ar putea fi clasat, de la ofițerul de presă al CNA, Angela Starinschi, dar ea a menţionat că nu poate să ne spună mai multe decât conducerea Procuraturii Anticorupție responsabilă acum de acest caz. Prin urmare, șeful interimar al instituţiei, Sergiu Gavajuc, a declarat pentru postul nostru de televiziune că decizia privind finalizarea urmării penale urmează să fie luată în termenul stabilit de lege, de către procurorul care administrează cazul.

„Centrul Național Anticorupție a prezentat cauza penală pentru finalizare procurorului care conduce urmărirea penală. În acest moment, procurorul urmează să ia o decizie în 15 zile. – Acolo figurează numele domnului Filip și feciorului lui? – … Eu nu cunosc atât de bine materialele dosarului.”

L-am sunat de mai multe ori pe președintele Partidului Democrat din Moldova, Pavel Filip, pentru o reacţie, dar acesta nu a răspuns la apelurile noastre. Aşteptăm un răspuns şi la solicitarea oficială expediată în adresa PDM. La începutul acestui an, jurnaliștii de la „RISE Moldova” au publicat o investigație în care au relatat despre faptul că fosta cantină a Cancelariei de Stat a fost înstrăinată din proprietatea statului cu doar nouă milioane de lei, iar două mii de metri pătrați din sediul „Casei Presei” au fost privatizați cu 16 milioane de lei, la începutul lui 2019.

Prețul ar fi fost mult mai mic decât cel de piață, iar cumpărătorii reprezentau trei firme nou create și fără venituri. Tot atunci presa scria că aceste tranzacții ar avea legătură cu familia lui Pavel Filip, mai exact cu fiul acestuia, iar statul ar fi fost deposedat de aceste bunuri în perioada când actualul lider democrat ocupa funcția de premier. Și publicația „Timpul” a venit cu detalii despre aceste tranzacții.

Astfel, potrivit sursei, banii cu care au fost realizate aceste operațiuni ar fi avut o proveniență dubioasă, fiind declarați la vama din țara noastră, după vizite scurte la București și Moscova, însă nu și în statele de unde ar fi fost aduși, ceea ce ar demonstra o șmecherie la mijloc pentru legalizarea unor bani aflați în interiorul ţării. În luna iulie a anului trecut, a fost pornită o urmărire penală pe faptul înstrăinării întreprinderii de stat „Casa Presei” şi fostei cantine a Guvernului.


Preluat de la: Publika.md