China a lansat o sondă spre planeta Marte

China a lansat o sondă spre planeta Marte. Dispozitivul a fost propulsat de o rachetă care a decolat de la centrul de lansări din Wenchang, insula Hainan. Potrivit calculelor, sonda va ajunge la destinaţie în februarie 2021, după ce va parcurge aproape 55 de milioane de kilometri.

China îşi doreşte astfel să facă ceea ce a realizat Statele Unite în misiunile marțiene din anii ’60 ai secolului trecut. Adică să amplaseze sonda pe orbită şi să lanseze pe Marte un robot teleghidat care să analizeze suprafaţa planetei. Acesta are peste 200 de kilograme, este echipat cu panouri solare şi se crede că va fi operaţional timp de trei luni. China a mai trimis o sondă spre Marte în 2011, într-o misiune comună cu Rusia, dar tentativa a eșuat.

Luni, Emiratele Arabe Unite au trimis o sondă spre Marte, iar în data de 30 iulie şi Statele Unite vor să facă acest lucru.

China a lansat cu succes primul ei satelit, Dongfanghong-1, în 1970, iar în 2013 a devenit a treia ţară din lume care a plasat un astronaut pe orbită cu ajutorul unei rachete proprii, după fosta Uniune Sovietică şi Statele Unite. De atunci, ţara asiatică depune eforturi considerabile pentru a prinde din urmă Rusia şi Statele Unite în acest sector de activitate şi îşi doreşte să devină o putere spaţială majoră până în 2030.


Preluat de la: Publika.md