Aleksei Navalnîi a fost intoxicat cu o substanță din grupul ”Noviciok”

Liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi a fost intoxicat cu un agent nervos chimic din grupul ”Noviciok”. Informația a fost confirmată de Guvernul de la Berlin. Un laborator din capitala germană a efectuat investigațiile toxicologice și a prezentat, ulterior, autorităților, dovezile fără echivoc, transmite publicația locală Bild. 

Noviciok este o serie de arme chimice binare, dezvoltate în Uniunea Sovietică și Rusia în perioada anilor 1973 – 1993. Cercetătorii sovietici care le-au creat susțin că ele sunt cei mai letali agenți toxici produși vreodată. Același agent chimic a fost folosit și în cazul omului de afaceri Serghei și a fiicei sale, Iulia, în Salisbury, în martie 2018.

PUBLIKA.MD amintește că Aleksei Navalnîi, unul dintre cei mai vehemenţi critici ai Kremlinului, se deplasa de la Tomsk la Moscova cu avionul când i s-a făcut rău. Avionul a trebuit să aterizeze de urgenţă la Omsk, în vestul Siberiei.

Opozantul a fost internat la spital, plasat la reanimare şi conectat la un aparat de ventilare pulmonară. Aliaţii lui s-au declarat convinşi că el a fost victima unei „otrăviri intenţionate”.

 


Preluat de la: Publika.md