Acordul de încetare a focului din Nagorno-Karabah, cu greu respectat de Azerbaidjan şi Armenia

Acordul de încetare a focului din Nagorno-Karabah este cu greu respectat de Azerbaidjan şi Armenia. Cele două tabere se acuză reciproc de încălcarea armistiţiului.

Mai multe localităţi, aflate atât sub controlul separatiştilor armeni cât şi a forţelor azere, au fost bombardate. Explozii puternice au cutremurat în această noapte capitala republicii autoproclamate, Stepanakert, aflată sub controlul separatiştilor armeni. Potrivit unui corespondent al agenţiei France Presse, aflat la faţa locului, bombardamentele au încetat abia spre dimineaţă.

De cealaltă parte, autorităţile de la Baku acuză forţele armene că au încălcat armistiţiul şi au atacat oraşul Ganja, al doilea ca mărime din Azerbaidjan. Cel puţin 7 persoane au fost ucise, iar alte 30 au fost rănite după ce rachetele au distrus o clădire unde s-ar fi aflat civili. Autorităţile de la Erevan au negat informaţia.

În pofida acestor atacuri, Azerbaidjanul şi Armenia declară au ajuns la înţelegerea să demareze negocieri substanţiale pentru o rezolvare paşnică a conflictului. Potrivit acordul încheiat vineri la Moscova, la capătul a zece ore de discuții, conflictul militar va fi oprit temporar pentru a permite schimbul de prizonieri de război şi recuperarea corpurilor celor ucişi, conform criteriilor Comitetului Internațional al Crucii Roşii.

Regiunea Nagorno-Karabah face parte administrativ din Azerbaidjan, dar este locuită majoritar de armeni. Cele două țări s-au confruntat de mai multe ori în ultimele decenii, fără să ajungă la un compromis.


Preluat de la: Publika.md