100 de euro şi eşti la Roma! Deşi intrarea moldovenilor în Italia este interzisă, aceştia călătoresc fără probleme cu autocarul

În ciuda faptului că intrarea moldovenilor pe teritoriul Italiei este interzisă pe fondul crizei pandemice, conaționalii noștri continuă să călătorească fără probleme în această țară. Jurnaliștii de la cotidianul La Repubblica și cei de la Il Giornale descriu în cadrul unor reportaje cum este încălcată legea pe ruta Chișinău – Roma.

”- Vreau să înțeleg un lucru. Aș vrea să readuc pe cineva în Italia. – Cine e persoana? – E îngrijitoare, are permis de ședere. – Nu e nicio problemă. Plătiți 100 de euro și va fi aici.”

Chiar șoferii acestor curse ilegale povestesc cum ajung din Chișinău la Roma. Cel mai mare obstacol este punctul de trecere al frontierei Giurgiulești, unde şoferii ar oferi mită câte 50 de euro de la fiecare pasager. Tot atât primesc și șoferii microbuzelor. Potrivit unor estimări, poliţiştii de frontieră pot câștiga și câte 3000 de euro pe tură. Odată ajunși în spațiul UE, nimeni nu îi mai controlează și, în mai puțin de două zile, ajung la destinație.

”- Ne pornim miercuri la prânz și vineri ajungem. Din Chișinău ne pornim. – Bine, mi-a spus că locuiește în apropierea Chișinăului. – Vineri, când veniți să o luați pe doamnă, puteți să plătiți direct la gara Anagnina.”

În apropierea granițelor italiene, șoferii sunt informați dacă la destinație autoritățile efectuează controale. Dacă da, atunci ei opresc înainte de punctul de sosire și călătorii își sună rudele sau angajatorii să vină să îi ia cu mașinile personale.

Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră nu au răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţiile din presa italiană. Cazuri similare au intrat în atenția autorităților de la noi.

Recent, angajați ai CNA și procurori au efectuat percheziții la punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați. Vizați au fost doi transportatori internaționali de călători suspectați că ar fi pretins mită în valoare de 100 de euro de la un pasager pentru a-i asigura ieșirea din țară și întoarcerea fără a fi plasat în carantină.

De asemenea, aceștia sunt suspectați de complicitate la falsificarea certificatelor cu rezultat negativ la COVID-19 și a contractelor de muncă pentru Italia. Totodată, doi angajați ai Poliției de frontieră sunt cercetați pentru corupere pasivă.


Preluat de la: Publika.md