Vom avea cea mai mică recoltă de struguri din ultimii 10 ani

 

Schimbările climatice din acest an au avut un efect negativ și asupra sectorului vitivinicol. În țara noastră, din cauza condițiilor meteorologice din ultimul an, marcat de înghețuri și secetă, roada de struguri ar putea fi cea mai mică din ultimul deceniu.

Totuși, potrivit Oficiului Național al Viei și Vinului, stocurile de vinuri disponibile în ajun de recoltarea strugurilor pot asigura cererea de pe piețele interne și externe.

În contextul evoluției climatice, este necesară identificarea și adoptarea unor soluții viabile pe termen lung, întrucât lipsa precipitațiilor poate diminua drastic adaptabilitatea viței-de-vie la noile condiții, susțin specialiștii din cadrul ONVV.

Mai multe informații cu privire la impactul schimbărilor climatice asupra sectorului vitivinicol, dar și a recoltei de struguri, vor fi prezentate în cadrul Conferinței Naționale a Filierei Vitivinicole, ediția a III-a, cu subiectul „Recolta de struguri 2020: particularități și valorificare”, organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului.

Evenimentul va avea loc online, în data de 25 august, cu începere de la ora 10:00 și va putea fi urmărit și pe pagina de Facebook/Wine of Moldova.

Participanții la conferință vor discuta despre recolta anului în curs în contextul național și mondial, dar și despre stocurile disponibile și modul în care acestea pot fi valorificate pentru a acoperi cererea de vin de pe piețele de export.

Datele statistice disponibile până în prezent arată că, deși la nivel mondial sectorul vinicol înregistrează scăderi ale veniturilor din cauza sistării exporturilor, Republica Moldova se menține la un nivel satisfăcător.

Pe parcursul conferinței vor fi prezentate date ale experimentelor efectuate pe strugurii din noua recoltă și vor fi oferite recomandări pentru adaptarea practicilor oenologice la noi metode de vinificare a materiei prime afectate de seceta din acest an.

De asemenea, vor fi oferite o serie de recomandări pentru sesiunea de recoltare a strugurilor, astfel încât aceasta să se desfășoare cu respectarea măsurilor de siguranță anti-COVID.

https://agrobiznes.md/ 


Preluat de la: Timpul.md