Vocea poporului: "Unde va duce decizia de a integra fizica, chimia și biologia într-o singură disciplină școlară?"

În noua ediție am solicitat opinia cetățenilor, cum cred ei dacă noul program va aduce beneficii elevilor sau totuși merită să avem încredere în experiența dovedită de mulți ani.

Părerile au fost împărțite. Unii părinți ar dori ca programul să fie mai ușor pentru copiii lor, deoarece nu tuturor le reușesc disciplinele cu profil real, în timp ce alții cred că studierea mai multor discipline împreună va fi ineficientă.

Mai mult, unele discipline pot fi integrate. Este exact ceea ce prevede noul curriculum școlar propus de Ministerul Educației, care urmează să fie implementat în școli pînă în 2027.

„Cred că așa cum am studiat noi, așa ar trebui să fie. Fiecare disciplină ar trebui să fie separată”.

„Fiecare disciplină trebuie să aibă propria lecție, propriul timp pentru a o studia. Iar în acest fel vor fi tăiate ore, iar elevii din ziua de azi nu prea învață, iar dacă vor fi reduse, nu vor învăța deloc.”

„O soluție bună, pentru că fiecare copil are capacitatea de a percepe toate informațiile legate de fizică, biologie, chimie. Și fiecare copil ar trebui să-și aleagă propriul domeniu în care este mai capabil, care are anumite abilități.”

„O decizie negativă. Ar trebui să ne gîndim bine înainte de a o introduce. Educația este cel mai fundamental lucru pe care oamenii îl au în copilărie și adolescență, și cînd sînt adulți, dar este greșit să le combini. Cunoștințele vor fi mai rele, copiii vor învăța superficial tot ce li se dă.”

„Părerea mea este că este că se procedează corect. Vom vedea cum va merge. Noi am studiat separat. Poate că, pe de o parte, este mai bine pentru fete, pentru că ele se descurcă mai greu cu lecțiile de fizică, dar, pe de altă parte, spectrul educațional a fost redus.”

„Eu nu aș vrea să fie comasate. Dacă se va supune la vot, ceea ce cred că este corect, astfel încît părinții să poată alege dacă să fuzioneze sau nu, atunci bineînțeles că vom vota împotrivă.”

„Care este rostul comasării? Dacă nu învață disciplinele separat. Va fi o dezordine în capul lor”.

„Eu cred că nu este bine. Sînt discipline care sînt suficient de complexe încît trebuie studiate separat. Nu cred că ar trebui să fie combinate”.

Opiniile părinților arată că inovația provoacă dezbateri serioase, iar Ministerul Educației va trebui să ia în considerare toate argumentele înainte de a introduce schimbări în programul școlar.


Preluat de la: Noi.md