(VIDEO) O nouă zi de proteste violente în Franța. Un polițist a ajuns la spital

Este a 13-a zi de proteste în Franța față legea care prevede creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.

 La Paris și în orașul de vest Nantes, protestele au degenerat la mai puțin de o oră de când au început, având loc ciocniri violente între forțele de ordine și manifestanți. Au fost aruncate proiectile spre poliție, iar forțele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene.

 Mai multe mașini au fost incendiate la Nantes. Potrivit poliției, la Nantes sunt prezenți în jur de 17.500 de manifestanți, în vreme ce sindicatul CGT estimează că sunt 80.000 de manifestanți.

Protestele au devenit deosebit de violente la Paris  iar forțele de ordine au ridicat baricade pe Place Léon Blum, un polițist a suferit arsuri de gradul 2, după ce a fost lovit de un cocktail molotov. Acesta a fost dus la spital pentru îngrijiri medicale, potrivit libertatea.ro.

 Sindicatele intenționează astfel să folosească ziua de 1 mai pentru a arăta că nu au abandonat lupta împotriva reformei. Au fost convocate peste 300 de mitinguri, care au început încă de dimineaţă, iar autorităţile se aşteaptă la între 500.000 şi 650.000 de participanţ, informează Agerpres.
 Serviciile de informații au avertizat că sunt riscuri de tulburări din partea unor indivizi radicalizați, de extremă-stânga în orașele mari, inclusiv la Paris.

Liderul francez Emmanuel Macron a promulgat la mijlocul lui aprilie legea cu privire la reforma sistemului de pensii, care prevede creşterea vârstei de pensionare cu doi ani, după validarea ei de către Consiliul constituţional. Liderul de la Palatul Elysee susţine că reforma este necesară pentru a controla finanțele publice.  Legea pensiilor a provocat până acum 12 greve generale în Franța de la începutul anului, care au degenerat în adevărate lupte de stradă între protestatari și forțele de ordine.  

 


Preluat de la: Publika.md