Veteranii războiului de pe Nistru, cu merite deosebite față de stat, vor primi indemnizații majorate

Astfel, persoanele decorate cu ordinul „Credință Patriei” de clasele I, II și III pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova vor primi o alocație nominală majorată în cuantum de 300 de lei, iar persoanele care s-au învrednicit de titluri onorifice și cei decorați cu cruci sau medalii în timpul apărării integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, precum și celor decorați pentru vitejie – 150 de lei. 

Totodată, persoanele care au fost decorate cu ordinul „Steaua Roșie”, „Drapelul Roșu” sau Ordinul Republicii vor primi indemnizații lunare de 500 de lei. Pentru lectura a doua, la propunerea deputatului Boris Marcoci a fost votat un amendament care prevede ca alocațiile pentru persoanele decorate cu ordinul „Ștefan cel Mare”, precum și ale soțului/soției sau mamei/tatălui persoanelor decorate post-mortem cu acest ordin să fie majorate de la  500 la 700 de lei.

Inițiativa legislativă a fost elaborată de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” și are drept scop susținerea financiară a veteranilor participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii, pentru vitejia și spiritul de sacrificiu manifestate la apărarea drepturilor și libertăților constituționale și a intereselor legitime ale cetățenilor.

Actualmente, alocația nominală pentru persoanele decorate cu cruci, medalii și ordine constituie 100 de lei, iar pentru cele decorate cu cruci sau medalii – 50 de lei. Conform datelor statistice, numărul  beneficiarilor în anul curent este de 460 de persoane decorate cu ordinul „Credință Patriei” clasa I, II, III și 1126 de persoane decorate cu titluri onorifice, cruci sau medalii în timpul apărării integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, precum și celor decorați pentru vitejie.


Preluat de la: Unimedia.info