Colierul inteligent care te scapă de fumat

Cercetătorii de la Northwestern Medicine, din SUA, au dezvoltat un dispozitiv inteligent de purtat la gît, asemănător cu un pandantiv albastru lapis, care detectează mult mai fiabil decît sistemele anterioare momentul cînd utilizatorul fumează.

Colierul care te scapă de fumat face acest lucru prin captarea semnăturilor de căldură prin senzori termici.

Colierul, numit SmokeMon, îi menține complet intimitatea fumătorului, urmărind doar căldura, nu și imaginea, ceea ce este un factor critic pentru ca oamenii să se simtă confortabil purtîndu-l.

Ce poate face colierul care te scapă de fumat? „Acesta detectează mai mult decît numărul de țigări fumate de o persoană pe zi. Putem detecta cînd este aprinsă țigara, cînd persoana o duce la gură și trage din ea, cît de mult inspiră, cît de des trage din ea și cît timp are țigara în gură”, a spus Nabil Alshurafa, profesor asociat de medicină preventivă la Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Toate aceste detalii se numesc topografie a fumatului și aceasta este importantă din două motive. Primul este că le permite oamenilor de știință să măsoare și să evalueze expunerea dăunătoare la monoxid de carbon în rîndul fumătorilor și să înțeleagă mai profund relația dintre expunerea la substanțe chimice și bolile legate de tutun, cum ar fi cancerul, bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, bolile pulmonare, diabetul, BPOC, emfizemul și bronșita cronică. Al doilea motiv este de a-i ajuta pe oameni în eforturile lor de a renunța la fumat, prin înțelegerea modului în care topografia fumatului se leagă de recidivă (revenirea la fumat în mod regulat), ceea ce se întîmplă frecvent la persoanele care renunță la fumat, scrie Eurek Alert. Să presupunem că un fost fumător inhalează cîteva fumuri de țigară. sînt necesare 5 inhalări sau 5 țigări întregi pentru a-l trimite într-o recidivă completă? Aceste informații pot fi folosite pentru a prezice cînd o persoană va recidiva și cînd să se intervină prin apel telefonic de la un antrenor de sănătate, de exemplu, sau chiar printr-un mesaj text sau video pe smartphone pentru a o încuraja să prevină o recidivă.


Preluat de la: Noi.md