Venituri versus cheltuieli ale candidaților la prezidențiale. Cine a acumulat mai mulți bani în fondul electoral

În plină campanie electorală candidații la prezidențiale se întrec în promisiuni, dar nu uită nici de fondurile electorale.

Astfel, în timp ce unii nu și-au deschis conturi bancare deloc, alții au acumulat peste șase milioane de lei, atât de la persoane fizice, cât și de la cele juridice.

Pe locul întâi după venituri se află candidatul Renato Usatîi, care a adunat în fondul său electoral aproape 6 milioane 300 de mii de lei. Pe locul doi se află Maia Sandu cu circa 1 milion 800 de lei, urmată de Andrei Năstase cu peste 1 milion 200 de mii de lei.

Igor Dodon a reușit să adune puțin peste 800 de mii de lei, Tudor Deliu – peste 220 de mii de lei, iar Octavian Țîcu – aproape 134 de mii de lei.

În același timp, doi candidați, Violeta Ivanov și Dorin Chirtoacă, nu și-au deschis cont electoral. Potrivit legislației, aceștia pot desfășura doar activități de campanie sau promovare electorală ce nu implică cheltuieli financiare. Însă dacă Violeta Ivanov a primit donații de circa 2 milioane de lei, atunci Dorin Chirtoacă și aici are zero în cont.

La capitolul cheltuieli, aproape toți candidații deja și-au valorificat resursele financiare, folosind în mare parte banii pentru publicitate, materiale promoționale și transport.

Doar Tudor Deliu a rămas cu partea leului în cont. Acesta a cheltuit doar 45% din veniturile acumulate.

  Potrivit legislației, finanțarea grupurilor de inițiativă și a campaniilor electorale ale concurenților electorali de către persoane fizice sau juridice se efectuează prin intermediul unui cont bancar cu mențiunea “Fond electoral”.

Pentru alegerile prezidențiale din 2020, Comisia Electorală Centrală a stabilit plafonul mijloacelor bănești ce pot fi virate în contul electoral al unui candidat în mărime de 18 925 500de  lei, iar pentru un grup de inițiativă – de 994 250 de lei.

Prin Circulara din 15 septembrie 2020, CEC a atenționat partidele politice că orice susținere financiară a candidaților desemnați se efectuează cu respectarea condițiilor aplicabile persoanelor juridice, în limita a 12 salarii medii lunare pe economie.

 


Preluat de la: Publika.md