A murit un voluntar din programul de testare al vaccinului Oxford. Nu i s-a injectat serul, ci o doză placebo

Autoritățile braziliene au anunțat azi că un voluntar din programul de testare al vaccinului dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford a murit, transmite Reuters.

Potrivit presei braziliene, este vorba de un tânăr de 28 de ani care a decedat în urma complicațiilor COVID-19, însă oficialii brazilieni nu au precizat dacă acestuia i se administrase vaccinul ori doza placebo. După confirmarea decesului voluntarului, reprezentanții Anvisa, autoritatea sanitară din Brazilia, a anunţat că studiile vaccinului anti-COVID-19 AstraZeneca vor continua, scrie libertatea.ro.

Autoritatea braziliană nu a dat alte detalii despre deces, însă Universitatea Federală din Sao Paulo, care ajută la coordonarea studiilor clinice de fază 3 din Brazilia, susţine că voluntarul este brazilian. Studiul AstraZeneca pentru vaccinul Oxford a fost întrerupt în SUA, după ce un pacient din Marea Britanie s-a îmbolnăvit de mielită transversă.

Guvernul federal din Brazilia are planuri de a cumpăra vaccinul din Marea Britanie și de a-l produce la centrul său de cercetare biomedicală FioCruz din Rio de Janeiro. Pe de altă parte, un vaccin concurent de la Sinovac SVA.O din China este testat la centrul de cercetare al statului Butantan din Sao Paulo.

Peste 154.000 de oameni au murit din cauza COVID-19 în Brazilia, fiind a doua cea mai afectată ţară, după Statele Unite. De asemenea, au fost raportate peste 5,2 milioane de cazuri de COVID-19.


Preluat de la: Publika.md