Un președinte condamnat la 20 de ani de închisoare pentru crimă se pregătește pentru al treilea mandat

Cetățenii din Surinam vor decide luni dacă președintele Dési Bouterse, găsit vinovat de crimă și condamnat la 20 de ani de închisoare, va continua că conducă statul sud-american, informează BBC, citat de digi24.ro.

Alegătorii vor vota la alegerile parlamentare, iar parlamentarii la rândul lor vor alege președintele. Bouterse s-a declarat încrezător că va câștiga un al treilea mandat consecutiv.

Desi Bouterse are 74 de ani și o influență lungă în viața politică din Surinam. A răsturnat guvernul lui Henck Arron în 1980 printr-o lovitură de stat – primul guvern din Surinam după declararea independenței față de Olanda. În calitate de șef al consiliului militar național, Bouterse a condus Surinam o mare parte din anii ’80.

În această perioadă, în decembrie 1982, soldații statului au adunat, torturat și executat 15 dintre opotenții lui Bouterse. El a susținut că victimele, printre care se aflau lideri sindicaliști și jurnaliști, au fost împușcate în timp ce încercau să evadeze din fortăreața unde erau reținuți.

În 2007, a recunoscut „responsabilitatea politică” pentru evenimentul devenit cunoscut drept „Crimele din decembrie”, însă a negat întotdeauna responsabilitatea personală.

Un proces a început în 2007 și 12 ani mai târziu trei judecători l-au găsit pe Bouterse vinovat de crimă și l-au condamnat la 20 de ani de închisoare. Apelul făcut de Bouterse se va judeca în iunie.

Aceasta nu este singura lui condamnare. În 1999, un tribunal olandez l-a condamnat în lipsă la 11 ani de închisoare pentru că ar fi introdus în țară peste 450 de kilograme de cocaină. Bouterse a negat acuzațiile.

Bouterse a câștigat în anul 2000 primul său mandat de parlamentar, iar în 2010 coaliția cu cele mai multe locuri în parlament l-a desemnat președinte. În 2015 a obținut al doilea mandat, după ce coaliția sa a câștigat 26 din cele 51 de locuri disponibile în Adunarea Națională.

Înaintea alegerilor de luni, Bouterse s-a declarat convins că partidul său va câștiga suficiente locuri în Adunarea Națională și că va fi reales pentru un nou mandat.

Primele rezultate preliminare ale alegerilor prezidențiale din Surinam vor fi anunțate marți.


Preluat de la: Publika.md