Coronavirus: Rețeaua de metrouri din Ucraina, redeschisă după zece săptămâni

Kiev a redeschis metroul luni, la aproape zece săptămâni după ce a fost închis în contextul interdicţiilor privind criza epidemică de COVID-19, scrie b1.ro.

În medie, 1,5 milioane de oameni folosesc zilnic acest mijloc de transport pentru a se deplasa la serviciu, la cumpărături sau chiar în alte localități.

”Am redeschis metroul în tipul său de funcţionare normal”, a anunţat primarul Kievului Vitali Kliciko, fostul luptător Vitali Klischko, după ce a el însuși a efectuat o scurtă plimbare cu metroul, potrivit AFP.

Extrem de aşteptată de oamenii care locuiesc în capitala Ucrainei, unde circulaţia celorlalte mijloace de transport în comun a fost reluată sâmbătă, redeschiderea metroului nu a provocat nicio problemă, contrar aşteptărilor.

Trenul, care transporta înaintea declanșării crizei pandemice aproximativ 1,5 milioane de oameni pe zi, a circulat în mare parte gol luni.

În pofida orei de vârf matinale, în vagoanele metroului nu s-au aflat mai mult de zece persoane, lucru constatat de jurnalişti AFP.

Agenții de pază care au fost plasați la intrarea în stațiile de metrou sunt nevoiți să poarte mască de protecție, dar și viziere de protecție. Paznicii de acolo sunt dotați cu aparate care măsoară temperatura fiecăruia dintre călători.

Potrivit presei locale, pasagerii care s-au deplasat luni cu metroul din Kiev erau dotați atât cu măști de protecție, cât și cu mănuși de unică folosință, pentru a combate îmbolnăvirea cu noul virus de tip SARS-CoV-2.

Totodată, pe peroanele din stațiile de la metroul din Kiev au fost plasate autocolante care îndeamnă la respectarea unei distanţe de cel puţin 1,5 metri, iar mesajele sonore sunt difuzate pentru a-i îndemna pe ucraineni să-şi ”protejeze sănătatea”, descrie sursa citată.

Metroul din Ucraina a fost oprit la jumătatea lui martie, în contextul măsurilor stricte impuse după depsitarea primelor cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus de tip SARS-CoV-2 în ţară. 

De asemenea, luni, s-a reluat circulația normală a metroului din Harkov, un oraş important din estul Ucrainei.


Preluat de la: Publika.md