Tunsori pe lac în Letonia, în semn de protest față de restricțiile anti-COVID. Frizer: "Este singura modalitate de a face bani"

Câțiva frizeri din Letonia au decis să își ofere serviciile de înfrumusețare în aer liber, lângă pădurile acoperite de zăpadă sau chiar pe lacurile înghețate, în semn de protest față de măsurile anti-COVID. Oamenii susțin că este singura modalitate de a face bani, de când autoritățile le-au închis saloanele, scrie France24, citat de libertatea.ro.

Saloanele de coafură și spa sunt închise în Letonia din 21 decembrie, iar contactele în aer liber sunt limitate la maximum două persoane. Diana Silina este una dintre frizerițele care protestează față de măsurile autorităților. Femeia și-a adus toate instrumentele pentru a coafa o clientă pe suprafața unui lac înghețat din afara capitalei Riga. Nu știm nici măcar dacă și acest mod este pe deplin legal, dar trebuie să încercăm, altfel nu avem deloc venituri.

Un susținător al inițiativei, consilier al orașului Riga, Ieva Brante a postat pe Facebook un videoclip în care a împărtășit că și-a coafat părul în mijlocul unei păduri, pentru că acolo nu există patrule de poliție.

„Fiind avocat, susțin oamenii care găsesc căi legale în jurul reglementărilor, dacă acest lucru le permite să lucreze și să-și câștige existența”, a spus ea pe Facebook.

Brante a declarat pentru AFP că ulterior a fost contactată de poliție pentru acțiunea sa, dar nu a primit amendă. De asemenea, ministrul sănătății din Letonia și-a declarat în cadrul unei ședințe de guverne sprijinul pentru acțiunea frizerilor, spunând că „să-ți faci părul în pădure este absolut OK”.

Între timp, două asociații profesionale de cosmeticieni și frizeri au amenințat că vor da în judecată guvernul, dacă nu li se permite reluarea activității lor într-o formă sau alta.

„Decizia de a interzice serviciile noastre a fost luată fără a ne consulta și fără statistici care ar arăta că frizeriile răspândesc COVID-19”, au scris într-un comunicat liderii asociațiilor.

Aproape 10.000 de semnături au fost strânse în urma unei petiții care să permită frizerilor și altor lucrători din domeniul cosmeticii să-și reia activitatea. În acest sens, parlamentul urmează să organizeze o ședință specială pe această temă.


Preluat de la: Publika.md