Tichete de sport pentru angajaţi. Când şi cum vor putea fi obţinute

Pe lângă tichetele de masă, angajaţii ar putea primi şi tichete pentru sport. Autorităţile susţin că astfel companiile şi-ar motiva salariaţii şi ar spori productivitatea muncii. Ce-i drept, proiectul este la nivel de iniţiativă legislativă, lansată astăzi, în cadrul expoziţiei „Fabricat în Moldova”. 

„Tichetele de sport au ca scop încurajarea unui mod de viață sănătos, creșterea productivității muncii angajaților și implicit competitivității întreprinderilor și economiei naționale. Totodată, se va încuraja dezvoltarea serviciilor sportive pentru cetățeni ca un domeniu nou de afacere în Republica Moldova. Această inițiativă are la bază preluarea și implementarea celor mai bune practici europene precum cele din Belgia, Cehia, Suedia, Estonia sau Polonia”, a declarat Sergiu Harea, şeful Camerei de Comerţ şi Industrie. 

„Necesitatea dezvoltării unui instrument de stimulare a practicării utilizării sportului de către populația Republicii Moldova, care poate fi realizată fie prin frecventarea sălilor de fitness, bazinelor sau practicarea sportului în cadrul diferitor edificii sportive precum stadioanele de fotbal sau corturile de tenis este încurajată și susținută de către legislativ. În acest sens, a fost formulată propunerea dezvoltării ideii tichetelor de masă prin dezvoltarea practicii tichetelor de sport, oferite de către angajator angajaților suplimentar la salariul de bază”, a menționat inițiatorul proiectului de lege Alexandr Trubca, deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Statistica din ţara noastră arată că 37% din locuitorii ţării practică sportul. Dintre aceştia, aproximativ 5% îl practică lunar, alte 11% săptămânal și doar 20% fac sport în fiecare zi. Pe de altă parte, 66% din numărul total al deceselor sunt cauzate de bolile cardio-vasculare, maladie care are legătură directă cu sportul. 

Totodată, un studiu realizat la nivelul statelor membre UE, practicarea sportului de către angajați conduce la creșterea performanței profesionale și la o eficiență mai mare în rândurile angajaților. 


Preluat de la: Publika.md