Şoferii cu automobile înmatriculate în străinătate au protest la Guvern. "Nimeni nu mi-a dăruit maşina ca să îmi pună interdicţii"

În jur de 40 de şoferi, care deţin maşini cu numere de înmatriculare străine au protestat în faţa Guvernului. Aceştia cer autorităţilor să anuleze modificările legislative, care prevăd că aceştia se pot afla cu vehiculele pe teritoriul ţării noastre doar şase luni timp de un an. Oamenii spun că prevederile recente le încalcă dreptul la libera circulaţie, iar suma necesară pentru vămuirea maşinilor este una prea mare.

„În Europa da, nu ai dreptul cu o maşină cu numere străine să te afli mai mult de 180 de zile, dar în Europa nu se vămuiesc maşinile, nu se pune un preţ ca la noi în Republica Moldova de 10 mii, 15 mii de euro, 8 mii de euro, 4 mii de euro. Au pus un tarif mai mare ca pe tot globul pământesc, aşa tarife nu există cum în Republica Moldova”, a spus un şofer. 

Unii spun că maşina este o necesitate şi chiar unica sursă de venit. 

„De asta mi-am luat o maşină cu numere de înmatriculare din România, la mine lucrul e şi în Moldova şi la Iaşi. Odată ce am făcut ieşirea în 2023 am 180 de zile, după 180 de zile scoate-o din ţară şi parchează undeva după vamă şi gândeşte-te ce să faci cu dânsa, unde să o dai. Ăştia sunt banii mei, munciţi de mine, nimeni nu mi-a dăruit-o ca să îmi pună interdicţii”, s-a plâns un alt şofer. 

Şoferii spun că vor continua să protesteze până când autorităţile le vor da un răspuns solicitărilor lor. Săptămâna viitoare aceştia vor să organizeze şi un marş al maşinilor prin Chişinău. 

„După întâi iulie când o să fie primele sancţiuni, amenzi în adresa cetăţenilor deţinători de automobile cu numere străine, ei o să fie în drept să se adreseze către instituţiile europene de justiţie. O să colectăm semnături şi o să le depunem către Guvern. Cerem anularea tuturor restricţiilor care au fost adoptate recent”, a spus Cristian Nicolai, organizatorul protestului. 

Am solicitat un comentariu din partea Guvernului la protestul organizat de şoferi. Executivul a precizat că o să analizeze motivele, care au dus la această modificare, dar şi argumentele aduse de şoferi. Totuşi potrivit instituţiei, în perioada 2010-2021, 169.000 de mijloace de transport au fost introduse pe teritoriul țării și nu au fost scoase de pe teritoriul vamal în termenul legal. Astfel, o parte din aceste mijloace de transport au fost distruse sau vândute la piese auto.

Precizăm că de la 1 ianuarie 2023 a intrat în vigoare prevederea care stabileşte că automobilele înmatriculate în străinătate nu se vor putea afla pe teritoriul Republicii Moldova mai mult de 180 de zile pe an.

Excepție sunt șoferii refugiați din Ucraina, care cad sub incidența deciziilor Comisiei Situații Excepționale. Anterior, autorităţile au precizat că modificările au fost necesare pentru a elimina unele inechităţi şi abuzuri. Totodată, şoferii care au intrat în ţară cu maşini cu numere de înmatriculare străine până la 1 ianuarie se pot afla pe teritoriul Republicii Moldova până la expirarea termenului de trei ani.

 

 


Preluat de la: Publika.md