Solidaritate impresionantă cu Turcia şi Siria. Uniunea Europeană şi NATO au trimis ajutoare pentru cei afectaţi de catastrofă

Comunitatea internațională a reacționat rapid după seismele masive care au devastat, luni, Turcia și Siria. Preşedintele turc a declarat că 45 de ţări şi-au oferit sprijinul, iar sute de salvatori sunt deja pe drum spre zonele afectate din ţara sa.

Uniunea Europeană a anunţat că trimite echipe de căutare-salvare, iar echipe de intervenţie din România şi din Ţările de Jos au decolat spre locul dezastrului. Franţa, Germania, Israel şi Statele Unite sunt, de asemenea, printre statele care trimit asistenţă. NATO s-a mobilizat pentru a-şi sprijini aliatul afectat de dezastru, iar Vladimir Putin a anunţat că şi Rusia va asigura ajutor pentru Turcia şi Siria. 

„Speranţa noastră este să ieşim din acest dezastru cu cât mai puţine pierderi posibile. Turcia a primit oferte de ajutor din 45 de ţări, inclusiv din partea Uniunii Europene şi NATO”, a declarat preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. 

În acelaşi timp, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că sprijinul din partea Europei „este deja pe drum. Uniunea Europeană a mobilizat rapid echipe de salvatori pentru a interveni în Turcia, în urma solicitării acestei ţări de a activa Mecanismul de protecţie civilă al UE. 

Totodată, blocul comunitar a declarat că este pregătit să îi sprijine pe cei afectaţi din Siria prin intermediul programelor de asistenţă umanitară. 

58 de salvatori vor alcătui echipa trimisă de România pentru a sprijini Turcia în operațiunile de căutare și salvare. La întoarcere, acestea vor repatria zece cetățeni români care au cerut sprijin consular.

Şi NATO se mobilizează pentru a ajuta Turcia să facă faţă consecinţelor cutremurelor devastatoare de luni, anunţă secretarul general Jens Stoltenberg. Oficialul a declarat că alianța este „pe deplin solidară” cu Turcia în urma acestui cutremur teribil.

Conform unor surse citate de presa din Israel, preşedintele Siriei Bashar Al-Assad a cerut asistenţă umanitară Israelului, prin intermediul Rusiei. Siria si Israelul sunt oficial în stare de război, astfel că nu au relaţii diplomatice. Israelul şi-a dat acordul, dar autorităţile nu au precizat care este sursa solicitării de ajutor.

De asemenea, Israelul va trimite asistenţă umanitară Turciei.  Şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susține că ţara sa, aflată în plin război în urma invaziei declanşate împotriva sa de către Rusia, este dispusă să ofere asistenţă poporului turc prieten în urma dezastrului. Președintele rus Vladimir Putin a transmis condoleanțe Siriei și Turciei după cutremurele devastatoare și a anunțat că trimite echipaje de salvare în zona dezastrului.


Preluat de la: Publika.md