Slusari: PDM, Platforma DA și PAS vor avea consultări privind posibilitatea demiterii Guvernului Chicu și a învestirii unui nou Executiv

Partidul Democrat din Moldova, Platforma DA și Partidul Acțiune și Solidaritate vor avea luni consultări privind posibilitatea demiterii Guvernului Chicu și a învestirii unui nou Executiv. Asta ne-a declarat președintele fracțiunii Platforma DA, Alexandru Slusari, care a precizat că se opune semnării unui acord de alianță. Totuşi, cele trei partide nu deţin 51 de voturi pentru a putea demite Guvernul şi a învesti altul nou.

Alexandru Slusari spune că ora consultărilor încă nu a fost stabilită, dar discuțiile vor fi avea loc la Parlament. 

„Discuția va fi foarte simplă, pe ideea consultărilor, dacă e posibil, de demis Guvernul și de votat guvernul Platformei DA. Nu semnăm niciun acord de alianță cu nimeni”, a afirmat președintele fracțiunii Platforma DA, Alexandru Slusari.

Platforma DA are deja trei candidați pentru funcția de premier. Este vorba despre Andrei Năstase, Igor Munteanu și Alexandru Slusari. 

„Prim-ministrul trebuie să fie figura de la Platforma DA. Conceptul nostru este ca marea majoritate a miniștrilor să fie tehnocrați, care nu fac parte de la niciun partid”, a menţionat președintele fracțiunii Platforma DA, Alexandru Slusari.

Însă reprezentanții Partidului Acţiune şi Solidaritate sunt rezervați în privința consultărilor. Deputatul PAS, Mihai Popșoi, spune că nu se ştie ce o să se întâmple luni. 

„Toți au o anumită dorință de a discuta, doar că nu e clară finalitatea. Urmează să vedem care sunt așteptările fiecărei părți. Așteptarea PAS-ului este evidentă și am mai spus-o, Partidul Democrat trebuie să înțeleagă că această guvernare este păguboasă”, a comunicat deputatul PAS, Mihai Popșoi.

Contactat telefonic pentru un comentariu, preşedintele fracțiunii PDM, Dumitru Diacov, ne-a spus că este la o întrevedere și nu poate discuta. Anterior, democraţii au declarat că nu se poate vorbi despre demiterea Guvernului Chicu atât timp cât nu există certitudinea instaurării unui nou Executiv.

Menționăm că Platforma DA a pregătit deja o moțiune de cenzură împotriva Guvernului și a îndemnat partidele de opoziție să o semneze. În replică, premierul Ion Chicu a spus că Executivul îşi face bine treaba. Pentru ca moțiunea să fie adoptată sunt necesare 51 de voturi, pe care nici opoziţia, nici guvernarea PSRM-PDM nu le au. În context, preşedintele Igor Dodon a spus că este gata să susţină o nouă majoritate parlamentară, în care PAS şi Platforma DA ar avea un rol important. Cele două formaţiuni au respins propunerea lui Igor Dodon.


Preluat de la: Publika.md