România: Record la exportul de grâu pentru luna martie

Pandemia a dus la prăbușirea exporturilor României, dar la cereale criza aproape că nu s-a simțit. Ba din contra, comercianții care se ocupă de export, în țări arabe, au avut de câștigat în ultimele luni, scrie stirileprotv.ro.

Au livrat într-o singură lună, în plină pandemie, cât pentru două sau trei luni obișnuite. România și-a crescut exporturile și la animale – în special oi, dar și la băuturi.

Țările arabe în special au cumpărat cantități uriașe de cereale, în plină criză sanitară, iar autoritățile chiar au interzis exporturile, pentru o perioadă scurtă de o săptămână. În rest, au fost vândute cantități duble față de o perioadă obișnuită în Egipt, Liban ori Arabia Saudită.

„Cerealele, materiile prime au fost o miză importantă pentru țările care nu-și asigurau securitatea alimentară și atunci a fost un volum mare de export. În martie au fost exportate peste 750 de mii de tone de grâu, ceea ce a însemnat un record pentru o singură lună”, susține Emil Dumitru, Secretar de Stat în Ministerul Agriculturii.

Statistica arată că, în primele patru luni ale acestui an, exporturile de cereale au urcat cu 40% față de aceeași perioadă din 2019.

Asta a făcut ca exporturile de alimente și animale vii să crească, în total, cu 21%. Tot din țările arabe a venit și o cerere crescută pentru ovine.

„Problema este că nu exportăm valoare adăugată, ci materie primă, care se întoarce, culmea, procesată – importăm biscuiți, aluat congelat”, Emil Dumitru.

Claudiu Vrinceanu, Consultant în Afaceri:

„Sunt exportatori care văd oportunități în perioada următoare și pot câștiga contracte noi pentru că și cererea se schimbă – vedem anumite țări care își mută cererea dinspre China spre Europa și asta e oportunitate pentru exportatorii români să vină cu produse noi, să se adapteze noilor cerințe”.

De altfel, România importă mult mai mult decât vinde. Numai în primele patru luni din an, au fost exportate mărfuri în valoare de 20 de miliarde de euro, iar importate de 26 de miliarde de euro.


Preluat de la: Timpul.md