România oferă Republicii Moldova 130 de mii de metri cubi de lemne

România oferă Republicii Moldova 130 de mii de metri cubi de lemn, echivalentul a 200 de mii de metri steri. Decizia a fost luată miercuri de către guvernul de la Bucureşti. 

„Ţinând cont de situaţia în care se găseşte Republica Moldova în ceea ce priveşte asigurarea resurselor energetice şi în deplină solidaritate cu cetăţenii din Republica Moldova, aprobăm un ajutor de lemne de foc în cantitate de 130.000 de metri cubi”, a premierul României, Nicolae Ciucă.

Ministrul Mediului de la Bucureşti, Tanczos(TANŢOŞ) Barna, a precizat că ajutorul a venit în urma unei solicitări din partea autorităţilor de la Chişinău.

„În urma discuţiilor care au avut loc cu ocazia vizitei doamnei preşedinte al Republicii Moldova, s-a discutat această nevoie a Republicii Moldova de a fi susţinută, sprijinită pentru asigurarea lemnului de foc şi în ţara vecină”, a menționat ministrul Mediului de la Bucureşti, Tanczos(TANŢOŞ) Barna. 

Potrivit presei din România, Barna a anunțat, la finalul ședinței de Guvern de miercuri, că lemnul va fi distribuit de Romsilva prin Agenția Moldsilva la prețul de 200 de lei pentru un metru cub, respectiv o valoare totală de 26 de milioane de lei româneşti, ce va fi suportată de către Agenția Moldsilva.

Transportul va fi asigurat de partea română până la graniţa cu ţara noastră, pe cale ferată. Jurnaliştii de la Bucureşti precizează că astfel cetățenii Republicii Moldova vor primi, din ţara vecină, lemne pentru încălzire, la jumătate din preţul achitat de cetățenii României.

Premierul Natalia Gavriliţa a mulţumit Guvernului român pentru decizia de a ne acorda lemne de foc.

„Ca întotdeauna prietenii la nevoie se cunosc. Suntem recunoscători Guvernului României pentru toată colaborarea. Vă rog Moldsilva şi Ministerul Mediului să ne asigurăm că facem toate procedurile necesare pentru ca acest lemn să ajungă pe piaţa Republicii Moldova”, a relatat prim-ministra Natalia Gavrilița.

De asemenea, Natalia Gavriliţa a anunţat că pădurile din ţară vor fi monitorizate prin satelit, pentru a exclude tăierile ilegale.


Preluat de la: Publika.md