12 pompieri voluntari din Austria îi vor instrui pe salvatorii din ţara noastră

Au parcurs aproape două mii de kilometri pentru a-i instrui pe salvatorii din ţara noastră. Este vorba despre 12 pompieri voluntari care au venit din Austria şi care timp de o săptămână vor lucra cot la cot cu mai mulţi pompieri din Moldova pentru a le împărtăşi propria experienţă şi tehnicile eficiente de intervenţie. Misiunea a fost posibilă după ce Austria a donat Moldovei cinci autospeciale noi care au ajuns în cinci subdiviziuni raionale.

Munca pompierilor voluntari din Cojuşna şi Căpriana va fi mai eficientă şi mai rapidă datorită unei autospeciale noi donate de către Austria. Salvatorii au fost instruiţi să o folosească de către colegii din străinătate.

„Acţionăm din 2017, cu ajutorul colegilor din Austria am primit în dotare o maşină specială de pompieri care este de foarte, foarte mare ajutor. Dumnealor au adus şi la Căpriana un camion special. Într-adevăr, avem ce învăţa de la ei, ne bucurăm foarte mult să ne vedem. Dumnealor azi ne-au dat camionul dotat cu spumă, o intervenţie cu utilaj nou care şi pentru noi este ceva nou, ce nu am mai avut, nu ne-am mai întâlnit cu aşa ceva”, a spus şeful postului de pompieri voluntari din Cojuşna, Valeriu Popa.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă misiunea voluntarilor din Austria va dura o săptămână, iar datorită donaţiei, la Căpriana a fost deschis şi un nou post pentru 20 de salvatori voluntari.

„Deschiderea acestui post este foarte importantă pentru că se micşorează considerabil timpul de reacţii la incendii şi alte situaţii excepţionale. Respectiv, populaţia va fi securizată şi aprovizionată din punct de vedere anti incendiar”, a relatat şeful adjunct Direcţia Situaţii Excepţionale, Chişinău, Gheorghe Popa.

Salvatorii din Austria spun că sunt bucuroşi să împărtăşească experienţa lor cu pompierii din ţara noastră.

„Anul acesta au venit 12 pompieri, ei sunt voluntari, nu primesc bani pentru acest serviciu şi chiar au jertfit timpul lor liber pentru acest proiect”, a declarat MICHAEL KOHLER, conducătorul echipei de pompieri voluntari din Austria.

„Trainingul decurge destul de bine. Am pregătit pompierii voluntari din Căpriana la un nivel destul de bun şi suntem siguri că în viitor ei se vor descurca bine”, a menționat FLORIAN WOHLGENANNT, pompier din Götzis, Austria.

În ultimii zece ani Austria a donat 66 de autospeciale de intervenţie pentru ţara noastră.


Preluat de la: Publika.md