Proteste continuă în Iran după moartea tinerei de 22 de ani: Manifestanții au fost împrăștiați cu focuri de armă

Protestele continuă în Iran, în pofida unei campanii de represiune a autorităţilor care s-a soldat cu sute de morţi şi arestări. Manifestanţii au ieșit furioși în stradă în fiecare seară după moartea tinerei de 22 de ani, Mahsa Amini. Într-un gest fără precedent, numeroase eleve s-au alăturat protestelor care au cuprins țara.

Protestele elevelor au început la câteva ore după ce ayatollahul Khamenei, liderul suprem al Iranului, a rupt tăcerea cu privire la tulburări și a acuzat Statele Unite și Israel de orchestrarea revoltelor. El și-a oferit tot sprijinul forțelor de securitate, care au răspuns protestelor printr-o represiune violentă. Iran Human Rights, un grup cu sediul în Norvegia, a raportat că cel puțin 154 de persoane au fost ucise de forțele de securitate până acum. De cealaltă parte, presa de stat susține că doar 40 de oameni au fost uciși, printre care s-ar număra și poliţişti.

UE şi Statele Unite analizează posibilitatea de a sancţiona autorii violenţelor împotriva manifestanţilor. Abir Al-Sahlani, un deputat suedez de origine irakiană, și-a tuns părul în timpul unei dezbateri în plenul Parlamentului European pentru a-și arăta solidaritatea față de demonstrațiile antiguvernamentale din Iran.

Proteste violente se desfăşoară în Iran de trei săptămâni, ca reacţie la moartea unei femei de 22 de ani, Mahsa Amini, după ce ar fi fost bătută în timp ce era deţinută de poliţia moravurilor, un organism care verifică dacă vestimentaţia este conforma cu regulile islamice stricte din Iran.

Autorităţile de la Teheran afirmă că femeia a suferit un atac de cord. Noi manifestaţii de susţinere sunt anunţate, în acest weekend, în mai multe ţări europene. Săptămâna trecută şi președintele Maia Sandu a declarat că se arată îngrijorată protestele violente din Iran. Într-un mesaj pe Twitter, șefa statului a condamnat ferm folosirea violenței împotriva femeilor.


Preluat de la: Publika.md