România a decis să cumpere avioane de vânătoare F-35. Când vor fi livrate

România va cumpăra avioane de luptă F-35 produse în SUA, printre cele mai avansate aparate de vânătoare din lume, s-a decis în ședința Consiliului Suprem de Apărare al României de astăzi. 

„Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Militare va continua prin achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35. Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia.

În acest sens, membrii Consiliului au aprobat Concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale remis marți.

Dezvoltarea aviației militare a României a fost unul dintre subiectele discutate în ședința CSAT.

„Realizarea unor capabilităţi operaționale de apărare aeriană robuste, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente, destinate atât îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calității de stat membru NATO şi UE, cât și descurajării unei posibile agresiuni, reprezintă condiţia esenţială pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României. Spectrul capabilităților de apărare menționate va include, printre altele, capabilități sporite de apărare aeriană și anti-rachetă pentru protecția forțelor proprii și capabilități avansate și diversificate de foc și de lovire cu precizie la mare distanță”, se mai menţionează în comunicatul de după şedinţa CSAT. 

Liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, a anunțat încă din februarie 2022, că România intenţionează să cumpere avioane militare americane de ultimă generație F-35.

Tranziția spre avioanele de generația a V-a, chiar dacă teoretic este programată să aibă loc după 2030, va dura ani și presupune pe lângă contracte semnate din timp și plăți mari făcute în tranșe înainte de a vedea efectiv aparatele livrate, și pregătiri ce țin de infrastructură, logistică și de pregătire a piloților.

Prețul unui avion de vânătoare F-35A era cotat în iulie 2021 de Reuters la aproximativ 80 de milioane de dolari, dar nu e clar ce echipare include această sumă. Avioanele sunt produse de compania americană Lockheed Martin, unul dintre giganții industriei militare.


Preluat de la: Publika.md