Proiect energetic: Moldova va avea curent datorită cablului submarin care va lega Azerbaidjan și Georgia de România

Cablul electric submarin ce urmează să lege Azerbaidjan și Georgia de România, pe sub Marea Neagră, va aduce energie electrică la prețuri accesibile în regiune, de care va putea beneficia și Republica Moldova. Despre acest proiect au discutat ministrul Energiei, Victor Parlicov, şi ambasadorul Georgiei în Republica Moldova, Levan Diasamidze.

„La acest proiect, sprijinit de Uniunea Europeană, nici nu puteam visa cu 5-10 ani în urmă. Războiul din Ucraina a schimbat total situația din regiune, iar Rusia a pierdut toate instrumentele de influență”, a declarat ministrul Energiei în cadrul întrevederii cu ambasadorul Diasamidze. 

Georgia are o experiență valoroasă în dezvoltarea hidroenergiei, inclusiv a centralelor mici și mijlocii. După realizarea investiției subacvatice, energia hidro din zona Caucaz ar putea fi utilă la echilibrarea pieței din Republica Moldova. 

Cooperarea din sectorul energetic cu partea georgiană urmează să fie dezvoltată în cadrul Comisiei interguvernamentale moldo-georgiene de colaborare economică, care se va reuni pe data de 23-24 mai. „Avem o istorie comună și sunt sigur că avem și un viitor comun, alături de lumea civilizată”, a spus, la rândul său, ambasadorul Georgiei, Levan Diasamidze.


Preluat de la: Publika.md