Pierderi de 2 mil. de lei după închiderea Sălii VIP a Aeroportului. Administraţia Aeroportului a dat statul în judecată

CSE a închis, CSE a deschis. Acum şapte luni, Terminalul VIP a fost închis, printr-o decizie a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale. Motivul invocat în 11 august 2022 au ţinut de securitate. Compania Avia Invest susţine că, de fapt, autorităţile ar fi fost deranjate de faptul că Sala VIP era situată în aceeaşi clădire cu Sala delegațiilor oficiale. Dar dincolo de asta, compania atrage atenţia asupra unor consecinţe financiare. 

Astfel, dacă Avia Invest a pierdut, în şapte luni, cel puţin 5 milioane de lei, atunci statul a ratat 1,5 milioane de lei. În plus, după ce cei 16 angajaţi ai sălii VIP au fost trimişi în şomaj tehnic, s-au acumulat cheltuieli de salariu în valoare de aproape jumătate de milion de lei. 

Avia Invest susţine că a trimis mai multe scrisori premierului de atunci Natalia Gavriliţa în care a solicitat redeschiderea Terminalului VIP. În lipsa vreounui răspuns, compania a acţionat statul în judecată. 

„Juriștii guvernamentali au tărăgănat cazul în toate modurile posibile, nu au participat la ședințele de judecată, aparent nedorind să se aleagă cu o rușine publică în fața judecătorilor. Dosarul nu a fost examinat în fond până în prezent, iar astăzi Comisia pentru Situații Excepționale a stabilit în mod miraculos că presupusa amenințare la securitate nu mai există si au permis reluarea activității sălii VIP”, se arată într-o declaraţia e Avia Invest. 

Compania susţine că decizia prin care statul a preluat în gestiune Aeroportul este una ilegală, abuzivă şi lipsită de bun simţ, îndreptate direct către preluare Avia Invest printr-un un atac de tip raider. 

Aeroportul Internaţional Chşinău a revenit în proprietarea statului din 28 martie 2023, în baza unei decizii a Curţii de Apel din 23 noiembrie 2022. 

Reprezentanții Aeroportului Internațional Chișinău a calificat decizia Curții de Apel Chișinău drept una ilegală și neîntemeiată. Potrivit Avia Invest, rezilierea contractului presupune o restituire obligatorie a investițiilor făcute, care în prezent se ridică la peste 90 de milioane de euro, confirmate prin audituri internaționale și prin deciziile APP din 2013 până în 2021. 

În 30 august 2013, Aeroportul Internațional Chișinău a fost concesionat de Avia Invest pentru o perioadă de 49 de ani. Contractul a fost însă reziliat în 8 iulie 2020. Agenţia Proprietăţi Publice şi-a motivat decizia prin faptul că „Avia Invest” nu ar fi executat obligațiile contractuale de edificare a obiectivelor concesionale stabilite în programul investițional, fapt infirmat de „Avia Invest”. 

 


Preluat de la: Publika.md