Putin: "Ceea ce a dus la războiul din Ucraina a fost deschiderea ușii către NATO" 

Acest lucru a fost declarat de președintele rus Vladimir Putin în timpul unei întîlniri cu șefii de municipalități din subiecții Rusiei.

„Ce se întîmplă acum în Letonia, în alte republici baltice, cînd oamenii ruși sînt pur și simplu aruncați peste hotar. Vedeți, acestea sînt lucruri foarte grave care afectează în mod direct securitatea țării noastre”, a spus el.

De asemenea, președintele rus a reamintit că anterior fostul președinte al Republicii Cehe a remarcat că războiul din Ucraina a început încă din 2008, cînd s-a decis deschiderea ușilor NATO pentru Ucraina.

„Chiar recent, fostul președinte al Republicii Cehe a spus un lucru foarte sincer, un lucru foarte important, a spus public că războiul din Ucraina nu a început în februarie 2022, ci în vara anului 2008, cînd s-a luat decizia de a deschide ușile Ucrainei și Georgiei către NATO. Permiteți-mi să vă reamintesc că Ucraina și-a cîștigat independența pe baza declarației de independență, acolo era scris că Ucraina era un stat neutru. Această decizie din 2008 a schimbat în mod fundamental situația din Europa de Est și din punctul de vedere al asigurării securității Rusiei”, a adăugat Putin.


Preluat de la: Noi.md