Comisia Europeană a început pregătirea unui proiect de cadru de negociere pentru aderarea Ucrainei

Secretarul de presă al Comisiei Europene, Ana Pisonero, a declarat acest lucru la un briefing la Bruxelles miercuri, transmite Adevărul European.

„Am început deja să lucrăm la un proiect de cadru de negociere pe care să îl transmitem Consiliului în următoarele săptămâni”, a spus Pisonero.

Ea a mai menționat că Comisia Europeană evaluează acum ultimele măsuri aprobate de Rada Supremă pentru a se asigura că Ucraina primește undă verde finală și poate începe efectiv negocierile de aderare cu UE.

Cadrele de negociere constau în mod tradițional din patru părți structurale – principii directoare, conținut, proceduri de negociere și anexe.

În ciuda unei structuri destul de stabile și omogene, cadrul de negociere al fiecărei țări candidate are propriile sale caracteristici.

Liderii UE au luat decizia politică de a începe negocierile de aderare cu Ucraina la summitul din decembrie.

În decizie, Comisia Europeană a recomandat Consiliului să adopte un cadru de negociere după ce Ucraina îndeplinește patru condiții, inclusiv adoptarea unei legi privind lobby-ul.

Presa a raportat că Comisia Europeană ar putea publica, la sfârșitul lunii februarie, o evaluare a progresului în reformele de integrare europeană a Ucrainei, de care depinde începerea efectivă a negocierilor de aderare.


Preluat de la: Noi.md