Punctul medical din satul Horodca, în stare avariată. Personalul medical și pacienţii, nevoiţi să păşească cu frica în sân pragul edificiului

Punctul medical din satul Horodca, raionul Ialoveni, arată ca după război. Clădirea care se află într-o stare avariată, a fost parţial vandalizată. Nici personalul medical, nici pacienţii nu se simt aici în siguranţă. Primăria satului a identificat o nouă locaţie pentru punctul medical şi este în căutarea banilor pentru a face o reparaţie capitală în noul sediu.

Până atunci însă, oamenii din Horodca care au nevoie de ajutorul doctorului sunt nevoiţi să păşească cu frica în sân pragul acestei clădiri.

„E demultişor, demultişor tare şi tot ţin să-l facă dar nu mai fac”.

„E veche numai că îmi pare rău că e părăsită şi alta probabil că nu mai este în sat. Un om ca să se ducă cu maladie oare care, trebuieşte să fie în sat, un medic cum era mai înainte la trei sate dar era”.

„E veche, pacienţii nu au încotro, la Ulmu e departe”.

Primarul satului, Ion Ciobu spune că această casă este veche de peste 50 de ani şi este prima clădire administrativă din localitate.

„Clădirea este avariată, expertiza tehnică este făcută şi ea este gata pentru demolare. Alte edificii nu avem şi rămâne deocamdată să folosim ceea ce avem”, a afirmat primarul satului Horodca, Ion Ciobu.

Primarul spune că a fost, totuşi, identificată o clădire părăsită din sat, care ar putea fi transformată în punct medical. O parte din bani pentru realizarea acestui proiect le-a fost promisă de către autorităţile raionale.

„Da noi am plănuit, avem o altă clădire care este construită de pe timpul uniunii sovietice, e o clădire sănătoasă e făcută expertiza tehnică. Am solicitat ajutorul consiliului raional, ei sunt gata să ne aloce 175 de mii de lei pentru proiectare şi pentru reconstrucţie. E clar că 175 de mii vom achita proiectul”, a menționat primarul satului Horodca, Ion Ciobu.

Satul Horodca din raionul Ialoveni are o populaţie de circa o mie de locuitori.


Preluat de la: Publika.md