PUBLIKA REPORT. Autoizolarea a dus la creșterea violenței în familie

Pandemia provocată de noul coronavirus a crescut numărul victimelor violenţei în familie mai ales în rândurile femeilor, fapt confirmat şi de autoritățile guvernamentale, activiștii pentru drepturile femeilor și societatea civilă.

Limitarea deplasării mărește tensiunea și stresul generat de preocupările legate de siguranță, sănătate și bani, este de părere şi directorul executiv al UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka. Experții afirmă că în spatele ușilor închise se pot produce acte de violență care vor rămâne nepedepsite deoarece sistemele de sănătate şi drept şi-au atins capacitatea maximă din cauza pandemiei COVID.

Potrivit statisticilor oficiale, în Republica Moldova, şase din zece femei au suferit cel puțin odată în viață de o formă de violență din partea soțului sau partenerului. Rapoartele internaţionale arată că în unele țări care practică distanțarea socială s-au triplat recent cazurile raportate de violență în familie.

Care e situația în Republica Moldova şi cum fac față serviciile de asistență socială apelurilor din partea victimelor, aflăm de la Daniela MISAIL-NICHITIN, directoarea programului femei Centrul La Strada Moldova, Aliona CHIRCU, primarul satului Greblești, raionul Strășeni, Alexei GROSU, şef adjunct al Inspectoratului Național de Securitate Publică, Arina ȚURCAN, avocată la Centrul de Drept al Femeilor, şi Valentina BODRUG-LUNGU, expertă în politici de gen.


Preluat de la: Publika.md