Proaspăta laureată Nobel pentru Chimie, pe punctul de a realiza un test COVID care dă rezultatul în doar 5 minute

O echipă de cercetători condusă proaspăta câștigătoare a premiului Nobel pentru Chimie, Jennifer Doudna, este pe punctul de a realiza un test COVID care poate detecta prezența coronavirusului în numai 5 minute, scrie ScienceMag, citat de digi24.ro.

Diagnosticarea nu necesită echipamente scumpe de laborator și ar putea fi realizată chiar în cabinetele medicale, școli, clădiri de birouri.

„Pare că este un test solid. E o soluție elegantă”, spune Max Wilson, biolog molecular la Universitatea California din Santa Barbara, potrivit Science Mag.

Tehnologia CRISPR este doar una dintre tehnologiile folosite pentru detectarea prezenței coronavirusului. Testul dezvoltat de echipa laureatei Nobel este cel mai rapid test CRISPR de până acum: în luna mai, două echipe de oameni de știință au anunțat că au creat teste CRISPR care detectează coronavirusul într-o oră, ceea ce oricum este mult mai puțin decât durata convențională de 24 de ore, cât durează pentru în mod obișnuit.

Tehnologia CRISPR identifică o secvență de ARN (acid ribonucleic) care este unică în virusul SARS-CoV-2. Testul creează un „ghid” ARN care este complementar secvenței respective, astfel că cele două formează o legătură când se întâlnesc. Când se formează legătura, se activează o enzimă care „taie” toate celelalte molecule de ARN din jur și eliberează o particulă fluorescentă introdusă separat în soluția testului. Proba este „țintită” apoi cu o rază laser și, dacă „se aprind” particulele fluorescente, este semnalată prezența coronavirusului.

Echipa condusă de Jennifer Doudna lucrează acum la creșterea sensibilității testului. Potrivit unui studiu aflat în fază de pre-publicare, cu un singur „ghid” RNA se poate detecta prezența virusului într-o soluție cu concentrația de de 100.000 de virusuri într-un microlitru de soluție (a mia parte dintr-un mililitru). Dacă se realizează un al doilea test cu „ghid” RNA, sensibiliteta crește până la 100 de virusuri într-un microlitru de soluție.


Preluat de la: Publika.md